Topman van Boeing weg na schandaal

De topman van Boeing, Philip Condit, is gisteren met onmiddellijke ingang opgestapt. Aanleiding vormen de grote problemen waarin de Amerikaanse vliegtuigbouwer zich bevindt.

Zijn opvolger is de 67-jarige Harry Stonecipher, die lid is van de raad van commissarissen en tot zijn pensioen in 2002 de tweede man van het concern was. Het terugtreden van Condit (62), die ook president-commissaris was, volgt op een reeks van schandalen en problemen rond de onderneming, die in 2002 een omzet kende van 54 miljard dollar. Volgens mededelingen op het hoofdkantoor van Boeing in Chicago had Condit de afgelopen weken zelf een aantal malen aangegeven tot aftreden bereid te zijn `in het belang van Boeing'.

Vorige week ontsloeg Boeing zijn financieel directeur, Mike Sears, tot dan een van de belangrijkste kandidaten voor de in 2006 voorzien opvolging van Condit. Maar Sears ging de fout in bij een contract met het Pentagon voor de levering van 100 Boeing 767 tankervliegtuigen. De functionaris die namens het Pentagon onderhandelde over het contract had informatie van concurrent Airbus doorgespeeld aan Boeing èn kwam vervolgens dankzij Sears in dienst van Boeing. De top van Boeing zegt eerst vorige maand achter de werkwijze van Sears te zijn gekomen. Het opstappen van Phil Condit is volgens Boeing ook geen direct gevolg van het schandaal rondom Mike Sears, maar analisten in de luchtvaart twijfelen daar aan.

Harry Stonecipher is nu de nieuwe bestuursvoorzitter. Hij werkte voordat hij met pensioen ging al bij de vliegtuigbouwer, waar hij zes jaar lang in de raad van bestuur zat. Lewis Platt (62) wordt de nieuwe president-commissaris, zo heeft het bedrijf laten weten. Platt maakt sinds vier jaar deel uit van de leiding van Boeing. Daarvoor was hij bestuursvoorzitter bij Hewlett-Packard.

Boeing zegt met het vertrek van Condit een streep te willen zetten onder het verleden met een reeks schandalen. Begin dit jaar werd Boeing veroordeeld wegens bedrijfsspionage bij de onderneming Raytheon. Vier maanden geleden volgde een veroordeling wegens het stelen van documenten van concurrent Lockheed Martin. Condit hield steeds vol dat het ging om werknemers `op een laag niveau'. Maar met de affaire rondom Sears was dat argument niet langer houdbaar.

De nieuwe CEO zei gisteren dat Boeing hard moet werken aan zijn reputatie. ,,De gebeurtenissen van het afgelopen jaar mogen ons niet hinderen ons werk te doen'', aldus de nieuwe topman.

BOEING: pagina 17