Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Openbare scholen in Rotterdam kampen door de toestroom van leerlingen uit randgemeenten met ruimtegebrek. De dienst stedelijk onderwijs van de gemeente is verantwoordelijk voor huisvesting, maar loopt achter de feiten aan, klagen de scholen. Ned.2, 18.22-19.05u.

Netwerk. Aandacht voor projecten in Rotterdam en Dordrecht, waar jonge werklozen met weinig of geen diploma's een opleiding krijgen tot metselaar, automonteur en timmerman. Naar deze vaklieden blijkt, ondanks de recessie, grote vraag te zijn. Ned.1, 20.30-21.05u.

Nova. Studiogesprek met de Noorse oorlogscorrespondente Åsne Seierstad, die een boek schreef over haar werk in Afghanistan (De boekhandelaar van Kabul) en Irak (100-en-1 dag in Baghdad). Daarnaast een vraaggesprek met Colin Powell die te gast is op de OVSE-top in Maastricht. Ned.3, 22.20-23.10u.

INFORMATIEF

Het elfde uur. Oud-Oranjespeler Bert Konterman spreekt met Andries Knevel over de loting voor het Europees Kampioenschap voetbal 2004, en over zijn geloofsovertuiging. Ned. 1, 21.50-22.35u.

Barend & Van Dorp. Uitgenodigd in de studio zijn bouwondernemer Marlon Huysmans en de 66-jarige worstelaar Bert Kops. Met een muzikaal optreden van Frank Boeijen. RTL4, 22.30-23.30u.

DOCUMENTAIRE

Andere tijden. Afl.: Jamin. Hoewel de winkelketen Jamin nog steeds bestaat, viel het hart van het bedrijf, de zoetwarenfabriek in Oosterhout, in de jaren tachtig stil, door concurrentie van supermarkten die ook snoep gingen verkopen. Andere tijden maakte een reconstructie van de neergang van het familiebedrijf. Ned.3, 20.55-21.30u.

Werken aan werk: De Hotelschool. Zie tv-vooraf. Ned.3, 21.30-22.00u.

Doc.Story. Afl.: Monica in zwart-wit. Amerikaanse documentaire over het seksschandaal dat zich afspeelde tussen de voormalige president Bill Clinton en Witte Huis-stagiaire Monica Lewinsky. Lewinsky had tot 2001 een zwijgplicht, maar toen die werd opgeheven, stemde ze erin toe drie dagen lang in een theater vragen te beantwoorden van studenten, wetenschappers en andere nieuwsgierigen. De documentaire is hier het verslag van. Canvas, 22.45-0.10u.

VPRO's Import: Purity. Israëlische documentaire over het reinigingsritueel dat is voorgeschreven aan vrouwen binnen orthodoxe joodse gemeenschappen. Volgens de tweeduizend jaar oude joodse traditie wordt een vrouw gedurende de menstruatie als onrein beschouwd. Ze moet zich dan afzonderen en reinigingsriten uitvoeren. Ned.3, 23.50-0.45u.

FILM

The Imposters (Stanley Tucci, 1998, VS). Uitgelaten klucht bedient zich van het idioom van de zwijgende film. Met Tucci zelf en Oliver Platt als werkloze acteurs die in de jaren dertig op een cruiseschip belanden. Volop misverstanden en vreemde snuiters. RTL5, 20.30-22.25u., onderbroken door reclame.

Fantôme avec chauffeur (Gérard Oury, 1996, Frankrijk). Lichtvoetige komedie met Philippe Noiret als gefortuneerde zakenman en Gérard Jugnot als diens chauffeur. Ze worden beiden vermoord, maar blijven het aardse bestaan volgen als geesten. TV5, 22.30-24.00u.

. Small Faces (Gillies MacKinnon, 1996, Schotland). In zijn gave tijdsbeeld van een jaren-zestigjeugd in bloeddorstig Glasgow is regisseur MacKinnon (Trojan Eddie) niet uit op groezelig realisme. Hyperrealistische beelden en onnadrukkelijke Schotse humor halen de scherpe kantje van het geweld af. In Rotterdam bekroond met een Tiger Award. BBC1, 0.55-2.45u.

RADIO

Kunststof. Te gast is filmmaker, schrijver, schilder, acteur en muzikant Alex van Warmerdam. In zijn nieuwe film, Grimm, brengt hij de schier onverenigbare genres van de horrorfilm, het sprookje, de western en de roadmovie bijeen. De film begint als een eigentijdse versie van Hans en Grietje, maar de kijkwijzer waarschuwt: `Niet voor personen tot 16 jaar.' Radio 1, 19.04-20.04u.

De avonden. Na elf uur de eerste aflevering van Monologen uit het bijna toen, een gesproken boek in vier delen van en door schrijver Heere Heeresma, geïnspireerd op zijn jeugdervaringen in Amsterdam-Zuid in het tijdvak 1939-1946. En na half twaalf Meesterwerken uit de Afrikaanse popmuziek, vandaag over popmuziek uit Congo. 747AM, 22.02-0.02u.