Suriname wacht nog op dollar

In Suriname is grote verwarring ontstaan over de invoerdatum van de nieuwe Surinaamse dollar. De munteenheid moet op 1 januari 2004 de Surinaamse gulden gaan vervangen. Maar minister Hildenberg (Financiën) zei gisteren in de Nationale Assemblee dat het niet lukt om die datum te halen.

Volgens de bewindsman kunnen de nieuwe bankbiljetten niet op tijd vanuit het buitenland worden aangeleverd. Maar enkele uren later weersprak de Centrale Bank van Suriname dat de monetaire operatie op de lange baan zou zijn geschoven.

Volgens de centrale bank gaat de inwisseling van de gulden voor de dollar gewoon door, ondanks het ontbreken van de nieuwe bankbiljetten. Per 1 januari zullen alle guldenbiljetten de status van een dollarbiljet krijgen, waarbij de waarde van het oude biljet moet worden gedeeld door duizend, zo verklaart de centrale bank. De nieuwe dollarbiljetten zullen zo snel mogelijk alsnog op de markt worden gebracht.

De vervanging van de Surinaamse gulden door de dollar, waarbij drie nullen zullen worden geschrapt en er opnieuw muntgeld wordt ingevoerd, staat al langere tijd bloot aan kritiek. De regering-Venetiaan hoopt dat er met de nieuwe dollar meer vertrouwen in de plaatselijke munt komt en dat de centrale bank effectiever monetair beleid kan voeren.

Maar volgens de oppositie en enkele vakbonden is er veel te weinig tijd genomen voor een verantwoorde omschakeling. Een brede publiekscampagne is nog nauwelijks op gang gekomen. Ze voorzien in de loop van januari 2004 chaos en vrezen stijgende prijzen. Het grootste oppositieblok in het parlement, de Millenium Combinatie, zei gisteren dat Suriname zich ,,onsterfelijk belachelijk maakt''.

De bijeenkomst in de Nationale Assemblee zorgde voor zo veel commotie dat de vergadering noodgedwongen moest worden geschorst.