Schandaal bij top van Skandia ontrafeld

Beschuldigingen over mismanagement en buitensporige zelfverrijking bij Skandia, de Zweedse verzekeraar, zijn gisteren bewaarheid geworden in een vernietigend onderzoeksrapport.

De openbare aanklager in Zweden zal een proces tegen de betrokken topmanagers van Skandia beginnen, die overigens eerder dit jaar al aan de kant waren gezet. Gisteren trad ook de president-commissaris af die dit jaar na het uitbreken van het schandaal was benoemd, hoewel hijzelf niet beschuldigd is.

Volgens het onafhankelijke onderzoek hebben de topmanagers zichzelf in het geheim bonussen toegekend die tientallen miljoenen euro's hoger uitvielen dan officieel was bekendgemaakt. Ook trakteerden zij zichzelf en hun familie op luxueuze appartementen, die op kosten van de onderneming voor hen waren gerenoveerd.

Skandia, in 1885 opgericht en actief op de Scandinavische en Britse levensverzekeringsmarkt, is het grootste bedrijfsschandaal in Zweden sinds vorig jaar de Zweed Percy Barnevik zichzelf verrijkt bleek te hebben met een pensioen van 100 miljoen euro ten koste van het noodlijdende Zweeds-Zwitserse technologieconcern ABB, dat onder zijn leiding groot was geworden.

Ook Skandia, dat in 2002 een omzet behaalde van 13 miljard euro, maakt verlies. Vorig jaar bijna een half miljard euro. Eind jaren negentig was Skandia nog het op een na grootste beursfonds Zweden, waarna het wegens de verliezen bergafwaarts ging.

Volgens het rapport, in opdracht van de raad van commissarissen opgesteld door een externe accountant en externe advocaat, hebben de betrokken topmanagers ,,de regels geschonden, besluiten van de raad genegeerd en hun principes te grabbel gegooid''. Ze hadden dan ook ,,buitengewoon onethisch en mogelijk zelf misdadig'' gehandeld.

De gisteren afgetreden president-commissaris zei over de onthullingen ,,erg ondersteboven en kwaad'' te zijn. ,,De raad is opgelicht, en eveneens de staf en de klanten'', zei hij. Hij vond dat hijzelf moest aftreden omdat hij lid van de raad was toen het allemaal gebeurde.

Ook de accountant van Skandia, Ernst & Young, wordt in het onderzoeksrapport gekritiseerd. De externe accountant is concurrent PriceWaterhouseCoopers.