Rumsfeld is mild over defensie EU

De Amerikaanse minister van Defensie, Rumsfeld, heeft gisteren bij de NAVO zijn vertrouwen uitgesproken dat Europese plannen voor een eigen militaire planningscapaciteit de NAVO niet zullen ondermijnen.

Rumsfeld was na afloop van de halfjaarlijkse bijeenkomst van NAVO-ministers van Defensie onverwacht mild, na eerdere scherpe uitlatingen van Amerikaanse kant. Hij ging op een persconferentie nadrukkelijk een confrontatie uit de weg. ,,Ik heb er vertrouwen in en hoop er op dat de dingen op zo'n manier worden gerangschikt dat we eindigen met een overeenkomst die niet duplicerend of concurrerend is'', zei Rumsfeld.

Maar de minister weigerde de vraag te beantwoorden of de Europese Unie wel zo'n eigen militaire planningseenheid nodig heeft. ,,U hitst me op. U probeert me in problemen te krijgen'', zei hij tegen een verslaggever. Vorige maand noemden de Verenigde Staten de plannen van met name Frankrijk en Duitsland om een apart militair hoofdkwartier te vormen voor Europese missies zónder de NAVO ,,de ernstigste bedreiging voor de toekomst van de NAVO''.

In het laatste Europese plan is sprake van een planningscel voor de Europese Unie op het militaire hoofdkwartier van de NAVO in Mons. Daarnaast moet de staf worden uitgebreid van een bestaande Europese strategische planningseenheid in Brussel.

Volgens diplomaten was de sfeer over dit onderwerp in de vergadering van de NAVO-ministers niet confronterend. Rumsfeld stelde gematigd de wijsheid van het Europese initiatief aan de orde. Hij wees er na afloop op dat de gesprekken in de EU nog niet zijn afgerond. NAVO-chef Robertson vermeed eveneens duidelijke uitspraken over het gevoelige thema. Hij zei dat hij de details van het EU-plan niet kende. Maar ook hij wees erop dat onnodige duplicatie met de NAVO moet worden vermeden.

Robertson zei te verwachten dat de NAVO in 2004 gesprekken begint over een grotere rol in Irak, zoals de leiding nemen over de centrale zone die in handen is in van Polen. Volgens diplomaten heeft Spanje voorgesteld dat de NAVO daar de leiding overneemt. Spanje zal nu de Polen eerst vervangen, maar ziet graag de NAVO als opvolger. De VS steunen dit.

De ministers besloten gisteren de vredesmacht in Bosnië in maart 2004 terug te brengen van 12.000 naar 7.000 man. In de maanden daarna zal de NAVO naar verwachting de missie overdragen aan de EU, die het als een kleinere militaire- en politiemissie zal voortzetten. Het Nederlandse contingent zal teruggaan van 1150 naar 550 tot 600, verwachten diplomaten.

    • Robert van de Roer