Pedoseksueel snijdt zelf tatoeage van borst

De 45-jarige pedoseksueel Geert van D. uit Zuidwolde heeft in zijn cel een tatoeage van een van zijn slachtoffers met een scheermes van zijn borst verwijderd. Hiermee gaf de man, die vorig jaar werd veroordeeld tot vijf jaar cel en tbs wegens seksueel misbruik van vijf minderjarige jongens, alsnog uitvoering aan het vonnis van de Groningse kortgedingrechter van vorig jaar. Die bepaalde dat Van D. het getatoeëerde portret moest verwijderen op straffe van een dwangsom van 40.000 euro.

Voor een van zijn slachtoffers was het ,,misselijkmakend'' dat hij stond afgebeeld op de borst van zijn ,,verkrachter'', zegt advocaat L. Poortman-de Boer namens haar cliënt. Die is volgens haar nu opgelucht dat zijn portret is weggesneden. ,,Dit was primair wat hij beoogde, al hoefde het van hem niet op deze manier.'' De jongen stond volgens haar op een ,,vernederende manier'' afgebeeld met een speentje in zijn mond. Haar cliënt was bang dat hij als ,,lokaas'' zou dienen voor toekomstige slachtoffers van Van D.. Die zou tegenover jonge jongens hebben verklaard dat de jongen op zijn borst zijn overleden zoontje was, ,,om zo medelijden op te wekken'', meent Poortman.

De afbeelding had al in december verwijderd moeten zijn, maar het openbaar ministerie weigerde een arts in te schakelen, zegt advocaat E.J. de Mare van Van D. Het OM zou een verzoek van de veroordeelde om de kosten van de operatie te betalen hebben afgewezen. Van D. zou zelf geen geld hebben. De Mare zegt dat zijn cliënt in de gevangenissen door medegedetineerden wordt mishandeld en nu 254 dagen in afzondering op zijn cel zit. Enkele weken geleden toen hij Van D. bezocht toonde die hem de wonden op zijn borst. ,,Ik schrok me te pletter.'' De wonden zijn niet verbonden, zegt De Mare. De tatoeage is wel weg. ,,Ik zag alleen nog een deel van de datum.''

Advocaat Poortman bestrijdt dat Van D. een operatieve verwijdering niet kon betalen. ,,Hij heeft zijn huis verkocht en moet geld hebben.'' Om geld is het haar cliënt overigens niet te doen. Poortman vroeg de medische dienst van de penitentiaire inrichting waar Van D. verblijft, enkele weken geleden om een medische verklaring dat de tatoeage inderdaad weg is. Die heeft ze tot nog toe niet ontvangen, zegt ze.