`Payroll-bedrijven' krijgen uitzend-CAO

De bedrijven Van der Noordt, CF&F Payroll Services en ES&T Payroll Services worden gedwongen zich aan de CAO voor uitzendbedrijven te houden. Dat heeft minister De Geus (Sociale Zaken) besloten na onderzoek van de Arbeidsinspectie. Volgens de minister zijn er ,,voldoende aanwijzingen en ernstige vermoedens'' dat deze bedrijven een eigen CAO hebben afgesloten met werknemersverenigingen die niet onafhankelijk van de werkgever opereren. Daarmee leek er sprake te zijn van `nepbonden'.

De Arbeidsinspectie deed de afgelopen maanden onderzoek na onder meer klachten van FNV Bondgenoten. Zo had volgens FNV Bondgenoten directeur Van der Noordt van Van der Noordt Personeelsdiensten uit Almelo zelf een werknemersvereniging opgericht om een slechtere CAO mee te kunnen afsluiten dan de uitzend-CAO.

Van der Noordt is een zogeheten payroll-bedrijf. Het neemt complete personeelsbestanden over van bedrijven, inclusief de risico's van ziekte en arbeidsongeschiktheid, en leent de werknemers vervolgens weer uit aan hun voormalige werkgever. Van der Noordt heeft ongeveer 5.000 mensen `in dienst'.

De drie `bonden' bleken volgens De Geus financieel geheel afhankelijk van de werkgevers. Ze hadden bijvoorbeeld geen stakingskas of een stakingsreglement. Er bleek bovendien geen ervaring met CAO-onderhandelingen te bestaan en überhaupt niet of nauwelijks sprake te zijn geweest van een onderhandelingsproces. Op grond hiervan verleent de minister deze bedrijven geen dispensantie voor de uitzend-CAO die voor de gehele uitzendwezen bindend is verklaard.