Oorlog tegen terreur

Carolien Roelants schrijft in haar artikel `Oorlog tegen terreur kan heel lang duren' (NRC Handelsblad, 21 november) over de vele aanslagen gepleegd in het afgelopen halfjaar door het moslim-terrorisme. Daarbij heeft zij het ook over de Palestijnse terreur tegen Israëlische doelen en Tsjetsjeense terreur tegen Rusland. Volgens haar zijn de onafhankelijkheidsstrijd van Tsjetsjenië tegen Rusland en de strijd van de Palestijnen tegen de Israëlische bezetting gelijk aan het wereldwijde terrorisme van Al-Qaeda.

Mevrouw Roelants vergeet dat de conflicten in Palestina en Tsjetjenië van hele andere aard zijn, al veel langer spelen dan het terrorisme van Al-Qaeda en hele andere oorzaken hebben. Dat Palestijnen en Tsjetjenen nu ook gebruik maken van zelfmoordaanslagen is omdat het een effectief middel is gebleken in de strijd tegen de bezetter. De fout die mevrouw Roelants maakt, en velen met haar, is om al het geweld in één hokje te stoppen in plaats van het individueel te beoordelen en met verschillende oplossingen te komen. De grote fout die nu overal ter wereld wordt gemaakt en waar verschillende leiders gebruik van maken, is om al het geweld als terreur te bestempelen. Hierdoor worden onafhankelijkheidsoorlogen, zoals die gevoerd in Papoea Nieuw Guinea en in Tsjetsjenië, bestempeld als terreur door respectievelijk Indonesië en Rusland. En daar krijgen deze landen zelfs nog hulp voor.Voor mevrouw Roelants zijn onafhankelijkheidsoorlogen dus ook terreur! Laat mij wel duidelijk maken dat ik geweld in al haar vormen afkeur, maar dat ik ook kan begrijpen dat mensen geweld gaan gebruiken als zij niks anders meer kunnen. Als zij continu vernederd worden, onderdrukt worden of zelf met geweld geconfronteerd worden.

    • d Hoogte
    • A. Roersch V