Nederland biedt NAVO 4 Apaches

Minister Kamp (Defensie) heeft gisteren de NAVO aangeboden vier Apache-helikopters naar de Afghaanse hoofdstad Kabul te sturen, om pijnlijke `gaten' in de vredesmacht ISAF op te vullen. Het gaat om 60 tot 100 militairen. Kabinet en Tweede Kamer moeten nog instemmen. Kamp deed het aanbod na een verzoek van NAVO-chef Robertson tijdens een bijeenkomst van NAVO-ministers van Defensie in Brussel.

Kamp tekende erbij aan dat de hulp aan het 5.500 man tellende ISAF, dat wordt geleid door de NAVO, logistiek en politiek haalbaar moet zijn. Het exacte aantal militairen dat Den Haag zal sturen, hangt mede af van de logistieke steun die Nederland van Duitsland in Kabul zal krijgen.

Nederland deed hiermee gisteren een van de royaalste aanbiedingen in de NAVO om de al langer bestaande lacunes van veertien helikopters en circa 400 man in ISAF op te heffen. Ondanks toezeggingen van Duitsland om drie helikopters langer in Afghanistan te houden en van onder meer Tsjechië, IJsland, Spanje, Polen en Turkije om inlichtingenspecialisten en luchthavenpersoneel te sturen, had de NAVO haar problemen gisteren nog niet opgelost.

Volgens een hoge NAVO-diplomaat was het ,,bijna ongekend'' om te zien hoe NAVO-chef Robertson, een paar weken voor zijn afscheid, ,,va banque speelde'' met zijn ,,gebedel'' en ,,de ministers ter vergadering wilde dwingen tot besluiten''. Een Nederlandse diplomaat zei dat het ,,zelden voorkomt dat een minister zo ongeveer binnen een uur tot een positief besluit komt'', zoals Kamp gisteren na Robertsons verzoek. Kamp ging niet in op diens verzoek om transporthelikopters, die al worden ingezet in Irak en Bosnië.

Robertson herhaalde gisteren dat de lacunes in ISAF de geloofwaardigheid van de NAVO in gevaar kunnen brengen. ,,Regeringen moeten de politieke wil hebben troepen in veel grotere aantallen dan nu te stationeren en te gebruiken'', zei hij tegen de ministers. Als dat niet gebeurt, ,,zullen Afghanistan en zijn problemen op al onze stoepen verschijnen''.

De gaten in ISAF komen extra ongelegen omdat de NAVO onder groeiende druk staat van de Verenigde Naties en Afghaanse leiders om ISAF uit te breiden tot buiten Kabul. Het is de bedoeling een netwerk van regionale wederopbouwteams van militair en burgerpersoneel bij ISAF onder te brengen.

    • Robert van de Roer