Litouwse president `bedreigt veiligheid'

President Rolandas Paksas van Litouwen is chantabel en aldus een bedreiging van de nationale veiligheid van zijn land. Dat is de conclusie van het onderzoek van een parlementscommissie naar beschuldigingen over banden van Paksas en zijn adviseurs met de maffia.

Vandaag bespreekt het Litouwse parlement de bevindingen. Vervolgens besluit het of tegen Paksas een afzettingsprocedure op gang wordt gebracht. Het lijkt zeker dat die procedure er komt.

Paksas werd eind oktober door de geheime dienst beschuldigd van banden met van maffiabanden verdachte personen en bedrijven. Het onderzoek toonde aan dat Paksas en zijn adviseurs die banden inderdaad hadden, dat Paksas chantabel is door die banden en dat hij aldus een bedreiging voor de nationale veiligheid vormt.

Paksas' banden met verdachte personen en bedrijven liepen via Jurijus Borisovas, een Russische zakenman die dit jaar dankzij Paksas ook de Litouwse nationaliteit kreeg. Borisovas financierde de campagne van Paksas bij de presidentsverkiezingen. Volgens de parlementscommissie hebben adviseurs van Paksas geheimen gelekt naar een public relations-bedrijf, Almax, een dochter van Borisovas' bedrijf Aviabaltica. In zeker één geval was het Paksas zelf die vertrouwelijke informatie doorgaf. Volgens het tien pagina's tellende eindverslag van de commissie kon Borisovas door zijn exclusieve relaties met Paksas zijn eigen politieke, economische en persoonlijke doelen bereiken. De president en sommige adviseurs hebben volgens de commissie bovendien op onaanvaardbare wijze invloed uitgeoefend op het privatiseringsproces in Litouwen. De adviseurs misbruikten, met instemming van Paksas, hun positie door zich te mengen in activiteiten van andere staatsinstellingen. Zij en de president lekten vertrouwelijke informatie naar mensen ,,die daar geen recht op hebben en van wie sommigen verdacht werden'' van banden met de maffia. Inmiddels loopt een juridisch onderzoek tegen Borisovas wegens de verdenking Paksas te hebben gechanteerd.