Kruis mag op school in Italië

Het kruis mag blijven in de openbare kleuterschool van het Italiaanse plaatsje Ofena. De rechtbank van l'Aquila heeft afgelopen weekeinde het eerdere kortgedingvonnis om het uit de klas te verwijderen herroepen, omdat er procedurele fouten zijn gemaakt. De bestuursrechter had het oordeel moeten vellen en niet, zoals het geval was, de burgerlijke rechter.

De omstreden rechtszaak werd aangespannen door de militante leider van de Italiaanse Moslim Unie, Adel Smith. Deze wilde in de kleuterschool van zijn kinderen een islamitisch symbool naast het kruis hangen. Hij opteerde voor soera 112 met de passage ,,niet is één aan hem gelijkwaardig'', een tekst die wel wordt uitgelegd als gericht tegen het christendom.

Toen de schoolleiding dit verzoek had afgewezen, liet Smith deze soera op het schooluniform van zijn kinderen naaien en stuurde ze daarmee naar school. Tegelijkertijd stapte hij naar de rechtbank van de stad l'Aquila met de eis dat het kruisbeeld moest worden weggehaald uit de klas.

De rechter gaf Smith op 23 oktober gelijk, het kruis moest worden verwijderd. Hij oordeelde dat de aanwezigheid van het kruis in publieke ruimten onterecht impliceert dat christelijke waarden door iedereen worden gedeeld. ,,Dat is nooit zo geweest, en geldt vandaag al helemaal niet meer.'' Zijn argumentatie leidde tot heftige polemieken, waaraan zowel de paus, de Italiaanse president Ciampi, premier Berlusconi, alle politieke leiders en de vertegenwoordigers van de belangrijkste moslimorganisaties deelnamen. Het kruis werd daarin gedefinieerd als een symbool dat niet alleen staat voor Christus maar ook voor de Italiaanse identiteit. In Ofena liep de hele bevolking te hoop tegen de beslissing en organiseerde men demonstraties, protestacties en zelfs tentoonstellingen gewijd aan de betekenis van het kruis.

Met de opschorting van het vonnis is de zaak nog niet beëindigd, aangezien Adel Smith heeft aangekondigd in hoger beroep te gaan bij het hof van cassatie.