Kruimeldief

Oscar ten Houten beschrijft de kleine landen in Europa als kleinzielige kruimeldieven in de discussie rond het Stabiliteitspact (NRC Handelsblad, 27 november). Hij verheerlijkt de Europse grootmachten Frankrijk en Duitsland, twee landen die zich boven regels plaatsen die ze notabene zelf bedacht hebben. Ten Houten gaat voorbij aan het feit dat een griezelig precedent is geschapen voor andere landen om de regels van het pact ook aan hun laars te lappen, en dat het Denemarken, Zweden en Groot-Brittannië af zal schrikken om deel te nemen aan de euro. Berlijn en Parijs zouden zich bezig moeten houden met het sneller afslanken van hun dure verzorgingsstaat, in plaats van de Europese eenwording te ondermijnen. En Ten Houten zou zich moeten realiseren dat de inwoners van kruimeldief Nederland zich af gaan vragen waarom zij netto de grootste bijdrage aan Europa leveren.

    • T. van Aken