Kritiek van commandant Guantánamo

De Amerikaanse commandant van het detentiekamp in Guantánamo Bay op Cuba heeft er in augustus al bij zijn bazen op aangedrongen om drie gevangen minderjarigen vrij te laten. Maar dat verzoek werd van hogerhand afgewezen. Dat heeft generaal Geoffrey Miller vorige week tegenover journalisten die werden toegelaten tot de basis bekend.

Gisteren onthulde het Amerikaanse blad Time dat de Verenigde Staten het voornemen hebben mogelijk 140 van de 660 gevangenen in Guantánamo Bay vrij te laten. Daartoe zouden mogelijk ook de drie minderjarigen jongens behoren.

Het verzoek van Miller, die ervan overtuigd is dat de jongens geen gevaar meer vormen, is opmerkelijk omdat het aangeeft dat ook hoog binnen de commandostructuur van het kamp ontevredenheid bestaat over de manier waarop de vermeende Talibaan-strijders en Al-Qaeda-leden worden vastgehouden. De meesten van hen zitten al sinds voorjaar 2002 zonder vorm van proces gevangen.

Over de jongens, die tussen de dertien en vijftien jaar oud zijn, is weinig bekend, maar ook legerwoordvoerder Pamela Hart heeft nu gezegd dat zij ,,niet langer een bedreiging zijn voor de Verenigde Staten''.

Of de drie dat in het verleden wel zijn geweest is evenmin bekend. Miller heeft bekend dat zich in het detentiecentrum voor volwassenen nog een aantal minderjarigen bevindt.

Het verzet tegen de behandeling van de gevangenen in Guantánamo houdt onverminderd aan. Recentelijk hebben de tegenstanders van het omstreden strafstelsel de steun gekregen van drie gepensioneerde Amerikaanse generaals. Don Guter, John Hutson en David Brahms hebben een pleitbrief naar het Amerikaanse Hooggerechtshof gestuurd uit naam van zestien gevangenen.

De drie generaals vrezen dat de methode van opsluiting op Guantánamo uiteindelijk Amerikaanse militairen, die mogelijk krijgsgevangen worden gemaakt, in gevaar brengt. ,,We kunnen er niet van uit gaan dat anderen zich aan de internationale afspraken houden wanneer de Verenigde Staten zelf die afspraken schenden.''