KNVB krijgt van Letse bond extra kaarten EK 2004

De KNVB heeft gisteren van de Letse voetbalbond te horen gekregen dat Nederland 4.000 tot 5.000 kaarten extra krijgt voor het onderlinge duel tijdens het Europees kampioenschap in Portugal. De Letten verwachten niet alle 6.000 beschikbare tickets te kunnen verhandelen. Daardoor heeft de KNVB voor het laatste groepsduel niet 6.000, maar minstens 10.000 kaarten.

De Letse bond liet de KNVB gisteren weten, niet meer dan 1.000 tot 2.000 kaarten te kunnen gebruiken voor de wedstrijd tegen Oranje die 23 juni in Braga wordt afgewerkt. ,,En het toernooireglement schrijft voor dat teruggegeven kaarten eerst worden aangeboden aan de tegenstander'', weet KNVB-directeur Henk Kesler.

Voor de drie groepsduels van het Nederlands elftal in Portugal had de KNVB in eerste instantie ongeveer 23.000 kaarten te verdelen. Per wedstrijd heeft Oranje recht op twintig procent van het aantal beschikbare toegangsbewijzen. Bij Duitsland-Nederland in Porto krijgt Oranje bijna 11.000 kaarten. Voor het duel met Tsjechië in Aveiro zijn voorlopig 6.000 tickets beschikbaar. Mogelijk komen daar nog meer kaarten bij, als Tsjechië niet alle tickets kan verkopen.

Voor bezoek aan wedstrijden van het Nederlands elftal komen alleen leden van de Supportersclub Oranje in aanmerking. Tot 15 januari kunnen die inschrijven. Als de vraag groter is dan het aanbod, wordt bij de notaris een `gewogen' loting uitgevoerd. Daarbij zijn de frequentie van het wedstrijdbezoek en de duur van het lidmaatschap van de leden bepalend.

De Nederlandse en Duitse voetbalbond nemen donderdag een besluit over het doorgaan van de oefeninterland tussen beide landen op 18 februari in Rotterdam. Nederland en Duitsland komen elkaar volgend jaar zomer ook tegen tijdens de groepsfase van de EK in Portugal, waardoor de oefenwedstrijd twijfelachtig is geworden.

Volgens het Duitse persbureau DPA willen de Duitsers in elk geval van het testduel af, maar moet daarover nog overeenstemming worden bereikt met de Nederlandse bond. Duitsland zou al op zoek zijn naar een representatieve vervanger. Griekenland en Bulgarije, die allebei voor die datum nog geen oefenpartner hebben, zouden volgens DPA als oefenpartner beschikbaar zijn.

Meer dan de helft van de Duitse bevolking gelooft niet in de kansen van het nationale elftal op het EK. Ruim 53 procent van de 10.000 ondervraagden was ronduit pessimistisch. Die gaan er van uit dat Die Mannschaft de groep met Nederland, Tsjechië en Letland niet overleeft. Van de resterende 47 procent zegt 24 procent dat Duitsland de finale haalt, 12 procent denkt dat de ploeg in de halve finale sneuvelt en 11 procent gaat er van uit dat de kwartfinale het eindstation is.