IOC dreigt met maatregelen in zaak atleet Young

Voorzitter Jacques Rogge van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) is teleurgesteld in de wijze waarop Amerikaanse officials de dopingzaak tegen de atleet Jerome Young hebben behandeld. In een vraaggesprek met het persbureau AP zei Rogge gisteren dat het IOC nu zelf stappen gaat ondernemen tegen Young.

De Amerikaanse sprinter won in 2000 als reserve een gouden medaille op de Spelen van Sydney op de 1.600 meter estafette, terwijl hij een jaar daarvoor was betrapt op het gebruik van anabole steroïden. De zaak werd destijds stilgehouden en kwam pas enkele maanden geleden naar buiten.

,,We hebben geen volledige informatie. Dit is een triest verhaal'', vond Rogge. Het IOC onderzoekt nu de mogelijkheid om de volledige estafetteploeg te diskwalificeren. Het Amerikaanse Olympisch Comité (USOC) rapporteerde in 1999 dat Young positief was getest op nandrolon. Na een interne procedure werd hij vrijgesproken door de Amerikaanse atletiekfederatie (USA Track & Field, USATF). Rogge: ,,Wat we niet weten, is of de vrijspraak gegrond was. We hebben daar geen enkel document over. Er wordt gezegd dat hij is vrijgesproken. Als dat bewezen kan worden, is dat het einde van de zaak.''

,,Wij delen de teleurstelling van Rogge'', zei Darryl Seibel van het USOC in een reactie. ,,Herhaaldelijk hebben wij USATF gevraagd om een kopie van de jurybeslissing die de weg naar Sydney vrijmaakte voor Young. Tot op vandaag hebben wij nog niets ontvangen.'' Advocaten die de zaak voor het IOC onderzoeken, presenteren hun bevindingen eind deze week tijdens vergaderingen in het hoofdkwartier van het IOC in Lausanne. Als de USATF, die geen commentaar wil geven, nog altijd weigert mee te werken, zal het IOC stappen ondernemen.

Young werd in augustus in het Stade de France in Parijs wereldkampioen op de 400 meter. Tijdens dat evenement onthulde de Los Angeles Times dat hij in 1999 positief was bevonden.

De Amerikaanse atletiekfederatie overweegt atleten die betrapt zijn op het gebruik van anabole steroïden direct voor het leven te schorsen. Nu kan dat pas na een tweede overtreding van de dopingregels. Naar aanleiding van de recente ontdekking van de nieuwe designerdrug tetrahydrogestrinone (THG) is de atletiekfederatie voorstander van een zero-tolerance-beleid ten opzichte van atleten die anabolen gebruiken.

De Amerikaanse atletiekfederatie komt morgen in Greensboro bijeen. ,,Wij willen een duidelijke boodschap overbrengen aan onze atleten: als u de boel bedriegt, is uw carrière voorbij'', zei directeur-generaal Craig Masback van de USATF aan de vooravond van de vergadering.