Herdenking slachtoffers leidt tot rel

Nog altijd blijkt een eerbetoon aan de slachtoffers van de Spaanse Burgeroorlog en van bijna veertig jaar Franco-dictatuur goed voor een politieke rel in Spanje. Gisteren werd voor de eerste maal een officiële bijeenkomst in het parlement georganiseerd voor 350 ouderen die wegens hun Republikeinse achtergrond of anderszins werden vervolgd door het regime van generaal Franco. Maar als enige partij was de regerende Partido Popular van premier Aznar niet bij de plechtigheid aanwezig. De fractiewoordvoerder van de conservatieven, Luis de Grandes, had laten weten dat de bijeenkomst hem te veel herinnerde aan ,,naftaleen'', een product dat vroeger werd gebruikt bij wijze van mottenballen.

Tijdens de emotionele bijeenkomst in het parlement, waarbij een groot aantal van de aanwezigen een korte verklaring voorlas, werd felle kritiek geuit op de conservatieve regeringspartij en het sarcastische commentaar van haar woordvoerder. ,,Misschien zijn we naftaleen'', aldus een vertegenwoordiger van de Catalaanse vereniging van voormalige politieke gevangenen, ,,maar naftaleen wordt gebruikt om te voorkomen dat de motten de kleren opeten.'' Een voormalige gevangene van het concentratiekamp Mauthausen: ,,Geen probleem, zo zijn we tenminste onder elkaar.''

Het eerbetoon aan de slachtoffers van het Franco-regime vindt plaats in het kader van de 25ste verjaardag van de Spaanse grondwet die deze week wordt gevierd. De regeringspartij liet gisteren nogmaals weten de bijeenkomst daarom ,,niet adequaat'' te vinden. De Partido Popular wordt verweten dat zij de vaak persoonlijke banden met het fascistische verleden probeert te verdoezelen. Verschillende conservatieve politici, onder wie premier Aznar, zijn afkomstig uit families die nauw gelieerd waren aan het vroegere dictatoriale regime. De partij heeft eenmaal, in een gezamenlijk parlementsbesluit met de overige partijen, de vroegere dictatuur veroordeeld en beschouwt de zaak daarmee als afgedaan.