Gé Reinders

Alsof hij zijn eigen Yesterday ten doop houdt, zo wordt Gé Reinders in het eerste nummer van zijn nieuwe cd begeleid door een strijkkwartet. Het is een liedje over een verbroken relatie, waarin de ik-figuur schuldbewust opbiecht: ,,Ik hoorde niets in jouw zwijgen'' – maar dan in het Limburgs, want dat is de tongval waarin hij op zijn best is. Reinders schrijft wel vaker zulke mooie, compacte zinnen.

Zoals later, over een vrouw die haar echtscheiding glorieus te boven komt: ,,Haar vlieger vliegt weer.'' Alleen dat strijkkwartet in zijn openingslied bevalt mij minder; zijn gruizige stem gaat veel beter samen met de prettig wiegende rock-bezetting die hem doorgaans omringt. Gitaren, drums en af en toe een sax, of een jengelend orgeltje, dat is de bedding die zijn onregelmatige regels de meeste adem geven.

Reinders is de Limburgse liedjeszanger, die niet alleen de intimiteit in het bronsgroen eikenhout bezingt, maar ook alles wat verder op zijn pad komt. Aan twee auto's die hij elke dinsdagochtend ergens naast elkaar ziet parkeren, heeft hij al genoeg voor een intrigerend nummer over een geheime relatie. En in het titelnummer Vlege (vliegen) vindt hij nieuwe woorden voor een oud verlangen. Grappig is zijn duet met de Friese zanger Piter Wilkens – een loflied op Nederland, waarin Friese en Limburgse woorden probleemloos op elkaar blijken te rijmen.

Gé Reinders: Vlege. Fennek FN-CD-11

    • Henk van Gelder