Foefjes om te roken in het café

Een rookverbod in de horeca is ,,onuitvoerbaar'', omdat er ,,geen draagvlak'' voor is bij gasten én personeel. Dat zegt directeur Jeu Claes van de brancheorganisatie Koninklijk Horeca Nederland in een gesprek met deze krant. Vanmiddag presenteerde de organisatie een stappenplan voor zelfregulering.

Als het kabinet niet akkoord gaat met het plan, zal de horeca ,,foefjes'' verzinnen om onder een verbod uit te komen, voorspelt Claes. ,,Dan gaan ze tabak verkopen omdat in tabakszaken nog wel gerookt mag worden.'' Of men maakt het personeel mede-eigenaar, in vennootschappen onder firma, zodat er formeel geen werknemers zijn die recht hebben op een ,,rookvrije werkplek''.

Het maken van een stappenplan plan was een voorwaarde van minister Hoogervorst (Volksgezondheid) om de horeca uit te zonderen van het recht voor werknemers, vanaf komend jaar, op een ,,rookvrije werkplek''. De horeca had al een jaar uitstel gekregen. Een rookverbod leidt volgens Horeca Nederland tot een derving van 1,3 miljard euro op een totale omzet van 11,5 miljard euro en een verlies van 50.000 banen op een totaal van 400.000.

De horeca wil bij invoering van het stappenplan voor tien jaar gevrijwaard blijven van een rookverbod. Dit om ,,kapitaalvernietiging'' te voorkomen bij investeringen in bijvoorbeeld ventilatie. Doel is in vier jaar een ,,cultuuromslag'' te bereiken. Cafés moeten zichtbaar maken wat hun rookbeleid is en ventilatietechnieken invoeren. Hotels moeten rookvrije kamers aanbieden.

ASBAK: pagina 7

    • Arjen Schreuder