Eerste zege hockeysters in Australië

De Nederlandse hockeysters hebben hun eerste overwinning behaald bij het toernooi om de Champions Trophy in Sydney. In een boeiend duel won de Europees kampioen vandaag met 4-3 van Zuid-Korea.

Nederland verloor eerder van China (0-1) en Australië (1-2). Vandaag toonde het elftal van bondscoach Marc Lammers veerkracht door na rust (1-1) twee keer een achterstand ongedaan te maken. Acht minuten voor tijd nam routinier Macha van der Vaart van Amsterdam met een fraaie uithaal het winnende doelpunt voor haar rekening. De overige treffers kwamen op naam van Ageeth Boomgaardt (strafcorner), Sylvia Karres en Chantal de Bruijn (strafcorner).

,,Winnen was de enige optie'', sprak aanvoerster Mijntje Donners na afloop tegenover persbureau ANP. ,,Het was zeker na de rust niet geweldig om te zien. Maar we hebben keihard gewerkt voor deze overwinning. Ik heb goede hoop dat het goede hockey en het geluk nu vanzelf terugkeren. Het eerste stapje is in elk geval gezet.''

Ook Lammers was naderhand opgelucht. ,,Mentaal hebben we aangetoond dat we van ver kunnen komen'', aldus de bondscoach op de website van Hockey Magazine. Niettemin maakt de oud-international zich zorgen over de fitheid van zijn selectie en de broze defensie. ,,We kregen veel te makkelijk doelpunten tegen.''

Volgens Donners leidde de nederlaag tegen Australië paradoxaal genoeg tot een ommekeer. ,,Dat duel gaf ons weer het gevoel en het vertrouwen dat we hier in Sydney nog iets te zoeken hadden.''

Vandaag bleek Nederland opgewassen tegen de snelheid, de hardheid en de behendigheid van Zuid-Korea, dat vorig jaar bij het wereldkampioenschap in Perth als zesde eindigde. Lammers' ploeg beet fel van zich af, met onder meer een gele kaart voor Miek van Geenhuizen in de 26ste minuut tot gevolg. Bij Korea, met een gemiddelde leeftijd van 23,1 jaar de jongste ploeg in Sydney, moesten twee speelsters met een boeking naar de kant.

Nederland scoorde twee keer uit zeven strafcorners, na in de duels tegen China en Australië nog negen korte hoekslagen te hebben gemist. Ondanks de winst op Korea heeft Nederland nog slechts een minimale kans op het bereiken van de finale. Donderdag stuit de vice-wereldkampioen op hekkensluiter Engeland, dat vandaag met 2-0 verloor van Argentinië. ,,We hopen nergens meer op'', erkende Donners. ,,Voor ons is de Champions Trophy vandaag opnieuw begonnen. Dat is na die twee nederlagen voorlopig al mooi genoeg.''

Wereldkampioen Argentinië nam door de zege op Engeland de leiding in het tussenklassement over van gastland Australië, dat vandaag met 1-0 verloor van China. Het enige doelpunt in het door regen geteisterde duel kwam na 21 minuten op naam van centrumspits Fu Baorong. Afgezien van de laatste tien minuten kwam de Aziatische titelhouder geen moment in de problemen tegen de olympisch kampioen.