`Blaffende mens niet achterna rennen'

Feyenoord-voorzitter Van den Herik ontbrak gisteravond zoals aangekondigd op de algemene vergadering betaald voetbal. Reden: de aanwezigheid van de nieuwe preses van de raad van toezicht, oud-minister Korthals.

De clubs in het betaalde voetbal stemden gisteren unaniem voor het nieuwe licentiesysteem dat de KNVB vanaf volgend seizoen de mogelijkheid geeft clubs met sancties (van een waarschuwing tot maximaal negen punten in mindering of intrekken van licentie) te dwingen hun financiële huishouding op orde te brengen. Het gebeurde zonder de aanwezigheid van Feyenoord-voorzitter Jorien van den Herik. Hij was om principiële redenen niet aanwezig op de najaarsvergadering. Zo lang mr. Benk Korthals, de voormalige minister van Justitie, voorzitter is van de raad van toezicht van de voetbalbond zet Van den Herik geen stap meer in Zeist. Uit hoofde van zijn nieuwe functie zat Korthals gisteren voor het eerst de algemene vergadering voor.

Van den Herik was fel gekant tegen zijn benoeming. ,,Een absoluut dieptepunt voor de KNVB'', noemde hij het besluit onlangs in een interview met het weekblad Elsevier. Hij vindt dat Korthals geen affiniteit heeft met sport en houdt hem verantwoordelijk voor het onderzoek dat de FIOD deed bij Feyenoord naar belastingfraude met transfers. Van den Herik werd door drie rechters vrijgesproken, maar het OM ging in hoger beroep. Deze zaak wordt overigens met argusogen door Ajax gevolgd. De Amsterdamse club is in een soortgelijke kwestie verwikkeld inzake de transfers van de Deen Michael Laudrup en de Georgiër Shota Arveladze. In de Arena wordt verwacht dat de uitspraak in de affaire-Feyenoord belangrijke jurisprudentie oplevert voor Ajax.

Het zijn zaken waar Korthals geen zicht meer op heeft. De kwestie-Feyenoord heeft zich in zijn optiek nooit binnen zijn bevoegdheden afgespeeld. Het OM is immers een onafhankelijk orgaan. Korthals vond het gisteren lekker rustig vergaderen zonder de Feyenoord-voorzitter, zo klonk het min of meer uit zijn mond. ,,Ik sta niet te springen om Van den Herik erbij te halen'', aldus Korthals. ,,Althans voorlopig nog niet. De sfeer was nu goed.''

De VVD deed al eens een bemiddelingspoging, maar Van den Herik vond dat Korthals, die hij beticht van ijdelheid, zélf het initiatief had moeten nemen. En dat is de voormalige bewindsman toch echt niet van plan. ,,Het zou raar zijn als we mensen die blaffen achterna gaan rennen'', meende Korthals gisteren. ,,Van den Herik heeft mij in een kwaad daglicht willen stellen. Het kan niet zo zijn, dat iedereen alles maar mag zeggen. Het neemt niet weg dat we hier praten over de voorzitter van een van de drie grootste profclubs van Nederland. Als het zo uitkomt, zal ik hem er nog wel eens over aanschieten.''

In de drie maanden dat hij nu in functie is, heeft Korthals al meer van zich doen spreken dan zijn voorganger Pieter Bouw. Zijn `maidenspeech' was gisteren doorspekt met enkele aardige kanttekeningen. Korthals mag dan niet worden gehinderd door veel kennis op voetbalgebied, hij wil kennelijk geen grijze muis worden in het Zeister bos. Zo riep hij de Nederlandse Mededingingsautoriteit NMa tot de orde. Op last van de kartelwaakhond moesten de clubs nieuwe, individuele contracten afsluiten met abonneezender Canal+. Het zou het belang dienen van de kleine clubs. ,,Maar uiteindelijk lijkt alleen Canal+ er beter van geworden'', constateerde Korthals cynisch. ,,Het volstrekt overbodige ingrijpen van de NMa heeft het betaalde voetbal een inkomstenderving van 6,8 miljoen euro gekost'', becijferde Korthals.

Het zullen vooral de grote clubs zijn die er niet op achteruit en misschien juist wel op vooruit zijn gegaan. ,,Ik hoop dat organisaties als de NMa voortaan terughoudend optreden ten aanzien van het betaalde voetbal en niet als een bok op de haverkist springen'', vervolgde Korthals.

Hij kondigde verder aan dat de KNVB nog voor de jaarwisseling met de Tweede Kamer en de politie wil praten over het veiligheidsbeleid. De bond werkt een notitie uit over dit onderwerp. Volgens Korthals zijn er ten onrechte stemmen (Commissie Mans) opgegaan om een deel van de politiekosten door te berekenen naar de clubs. Als het al te becijferen valt. Uit statistische gegevens is gebleken dat in Amsterdam nog geen half procent van het totale agentenbestand zich bezighoudt met de veiligheid van de 1.4 miljoen mensen die jaarlijks de Arena bezoeken. ,,De discussie over de doorberekening van de politiekosten is uit zijn verband gerukt'', meende Korthals.

Tevens stelde de `voetbalkenner' Korthals dat een plaats in de kwartfinales op het EK haalbaar moet zijn, met het elan waarmee het Nederlands elftal onlangs Schotland in de play-offs tegemoet trad, ,,Ondanks de bepaald niet gemakkelijke loting voor de groepswedstrijden.''

    • Erik Oudshoorn