Beurzen positief ondanks dollar

De Europese beurzen zijn de ochtend in een voorzichtig positieve stemming doorgekomen. De koersstijgingen waren niet spectaculair en er waren verliezers, maar toch overheerst optimisme over het aantrekken van de economie.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de loop van de ochtend 338,78 punten, een stijging van 1,70 punten ofwel 0,5 procent. De Midkap keek wel tegen een verlies aan van 3,91 punten, wat overeenkomt met 1,1 procent. Verlies prijkte er ook in Londen op de borden, maar dat stelde met 0,3 procent niet al te veel voor. Parijs en Frankfurt hielden het hoofd boven water, met respectievelijk 0,2 en 0,3 procent winst.

De daling van de Midkap kwam voor een belangrijk deel voor rekening van Fugro, dat zijn winst in 2003 ziet halveren. Dit nieuws leidde ertoe dat het aandeel Fugro massaal werd verkocht en meer dan 19 procent in waarde daalde bij een koers van 40 euro.

Chipmachinefabrikant ASML was van de hoofdfondsen de grootste stijger. ASML maakte dinsdag melding van een verbeterde orderportefeuille. Het aandeel noteerde 16,36 euro, een stijging van 2,2 procent.

In Parijs ging de koers van farmacieconcern Aventis omhoog (0,6 procent). Het bedrijf vond de weg omhoog nadat het nieuwe gegevens had bekendgemaakt over de behandeling van borstkanker.

De effectenbeurs van Tokio heeft de handel vanmorgen met een kleine winst afgesloten. De Nikkei-index ging omhoog met 6,88 punten tot 10.410,15. Dat is een winst van nog geen 0,1 procent. Wel heeft de beurs daarmee vijf van de afgelopen zes handelsdagen een stijging laten zien.

De inspiratie kwam geheel uit New York. De beurzen daar boekten een aardige winst nadat bekend was geworden dat de index van Amerikaanse inkopers over november op het hoogste peil sinds december 1983 was uitgekomen. De Dow-Jonesindex steeg tot de hoogste stand sinds mei vorig jaar. De Verenigde Staten, de grootste afzetmarkt van Japan, lijken de sterke groei van hun economie te kunnen vasthouden.

De andere beurzen in Azië waren verdeeld. In Zuid-Korea gingen de aandelenkoersen net als in Tokio met nog geen 0,1 procent naar boven. In Hongkong was de beursindex aan het eind van de handel 0,35 procent lager. De Australische koersen lieten een winst zien van 0,5 procent.