Wattstax

Dertig jaar na dato brengt de 3cd-box Wattstax: Music from the Festival & Film een adembenemend audioverslag van het evenement dat te boek staat als het `Zwarte Woodstock'. Op 20 augustus 1972 organiseerde het vanuit Memphis naar Los Angeles verhuisde Staxlabel een indrukwekkende revue waaraan alle bekende en minder bekende artiesten van het magische soulbastion bijdroegen.

Isaac Hayes was op het hoogtepunt van roem met zijn Theme from Shaft, The Staple Singers versmolten het vuur van de gospel met het ritme van de funk en de geest van de in 1967 overleden Otis Redding werd in ere gehouden door The Bar-Kays, die schitterden met Otis I can't turn you loose. Voor de 112.000 toeschouwers diende Wattstax als vlaggenschip van de opkomende black pride-beweging, gesymboliseerd door gesproken bijdragen van de militante dominee Jesse Jackson en de scabreuze komiek Richard Pryor.

De twee dubbelelpees die indertijd van Wattstax verschenen, gaven een vertekend beeld door opgepoetste studio-opnamen en vals applaus.

De cd-box zet die zaken recht en brengt fantastische opnamen aan het licht van Staple Singers en Carla Thomas, maar ook van mindere Stax-goden als Mel & Tim, The Soul Children en de onstuimige, aan Sly & The Family Stone gewaagde Rance Allen Band. Een sympathiek geprijsd souldocument met eeuwigheidswaarde.

Wattstax: Music from the Festival & Film (Stax/ZYX Music)

    • Jan Vollaard