Vlaams orkest I Fiamminghi opgeheven

Het Vlaamse kamerorkest I Fiamminghi is eind vorige week door het stichtingsbestuur opgeheven wegens grote financiële problemen. Oprichter en dirigent Rudolf Werthen, die al eerder opstapte nadat het bestuur een aantal concerten had geschrapt, is echter van plan met een nieuw opgericht orkest onder de naam I musici fiamminghi een doorstart te maken.

De violist Rudolf Werthen, een voormalig laureaat van het Brusselse Koningin Elisabeth Concours, maakte sinds 1987 furore met I Fiamminghi (De Vlamingen), dat een voortzetting was van het Belgisch Kamerorkest, waarin Werthen zelf al op zijn twaalfde meespeelde. I Fiamminghi bouwde tot in Japan en Zuid-Amerika internationale bekendheid op en was als Cultureel Ambassadeur van Vlaanderen een visitekaartje van de Vlaamse cultuur en tevens een instrument in de Vlaamse nationalistische politiek. Het orkest had eigen series in het Amsterdamse Concertgebouw en in de nieuwe Tilburgse Concertzaal. In België was I Fiamminghi jaren geleden omstreden omdat het orkest werd beschouwd als conservatief, anders dan Vlaamse orkesten die op `authentiek' instrumjentarium spelen. Uiteindelijk kreeg I Fiamminghi steeds minder overheidssubsidie.