Tsjechië een van de favorieten

Opvallend genoeg levert Tsjechië (met of zonder Slowakije) de afgelopen decennia veel betere prestaties op een EK dan op een WK. De tweede tegenstander van Oranje werd in 1976 verrassend Europees kampioen en was tijdens het EK in 1996 verliezend finalist. De Tsjechen waren in de kwalificatiegroep voor het komende EK sterker dan het Nederlands elftal, dat in Rotterdam met 1-1 gelijk speelde en in Praag met 3-1 verloor. Onder leiding van de 64-jarige bondscoach Brückner zijn de Tsjechen sinds 2001 al negentien duels ongeslagen, waarmee de kracht van het elftal is gebleken. Volgens voetbalkenners behoort Tsjechië in Portugal tot de favorieten voor de eindzege. Middenvelder Nedved van Juventus is de grote vedette. Hij is tot verbazing van velen niet genomineerd voor de uitverkiezing van 's werelds beste voetballer van 2003. Nedved paart snelheid aan kracht en doeltreffendheid. In de punt van de aanval is de reus Koller (2.02 meter) een nauwelijks van de bal te krijgen aanspeelpunt. Hij wordt omringd door behendige en watervlugge spelers als Baros, Poborsky en spelverdeler Rosicky. Minder dominant aanwezig zijn de waterdragers Galásek en Grygera, die bij Ajax op de loonlijst staan.