Topman van Getronics stapt plotseling op

Bestuursvoorzitter A. Rückert van automatiseerder Getronics is met onmiddellijke ingang opgestapt. Zijn opvolger is K. Wagenaar, de huidige financieel bestuurder van de onderneming.

Dit heeft de Amsterdamse onderneming vanochtend bekendgemaakt. Rückert is negen maanden in dienst geweest van Getronics. Volgens zijn opvolger K. Wagenaar (44) ligt aan de beslissing ,,geen ruzie'' ten grondslag. De 56-jarige Rückert verklaarde een aantal maanden geleden nog enkele jaren te willen aanblijven als bestuursvoorzitter van Getronics. Hij zag dit als zijn laatste baan voor zijn pensionering.

Het duo Rückert en Wagenaar ging eind februari onverwacht het gehavende Getronics leiden nadat de raad van bestuur door de commissarissen was weggestuurd. Getronics was diep in de problemen gekomen door een hoge schuldenlast veroorzaakt door de overname van de Amerikaanse branchegenoot Wang in 1999.

Volgens Wagenaar is Rückert vertrokken omdat de ,,interim-klus'' bij Getronics erop zit. Een deel van de schuld is afgelost na de verkoop van het bedrijfsonderdeel dat salarisstroken produceert en verder is gegaan onder de voormalige naam Raet. Bovendien is onlangs kapitaal opgehaald via een obligatielening. De koers van het concern is onder het duo explosief gestegen, van rond de 10 eurocent naar 1,70 euro. Wagenaar stelt dat de omslag van het bedrijf sneller is gekomen dan verwacht.

Tegelijkertijd met het vertrek van Rückert versterkt Getronics de raad van bestuur met twee leden. Het gaat om de Nederlander O. Coene (42), momenteel directeur van Getronics Nederland, en de Amerikaan K. Roche (43), directeur van de activiteiten in Noord-Amerika.

Volgens Wagenaar blijft Getronics een zelfstandige koers varen. In de automatiseringsbranche is een mondiale consolidatie gaande om klanten beter te kunnen bedienen. Wagenaar stelt dat de zelfstandigheid een uitgangspunt is geweest bij de discussies over de verdere toekomst van Getronics. ,,Daar is geen verschil van mening over.'' Getronics valt buiten de toptien van mondiale automatiseerders.

Medio december zal Getronics een buitengewone aandeelhoudersvergadering organiseren. Dan vinden de benoemingen plaats van de nieuwe bestuursleden. Bovendien zal vanaf 1 januari M. Minderhoud de nieuwe president-commissaris zijn van Getronics. Hij vervangt M. Ververs, die als commissaris zal aanblijven. Op de aandeelhoudersvergadering zal eveneens het nieuwe beloningspakket van de bestuurders worden bekendgemaakt.

Wagenaar en Rückert ontvingen enkele maanden geleden allebei een bonus van 0,8 miljoen euro omdat ze volgens de commissarissen de onderneming ,,hebben gered''. Daarnaast hadden zij ieder een jaarsalaris van 450.000 euro. Wagenaar zegt nog altijd vast te houden aan zijn keuze om geen opties te aanvaarden bij wijze van beloning. Eerder legde Wagenaar het optieprogramma voor het personeel stil wegens de moeilijke omstandigheden.