Tientallen doden bij geweld in Irak

Aan het einde van een zeer bloedige maand in Irak zijn in het afgelopen weekeinde zeker 54 Irakezen gedood bij een botsing met Amerikaanse troepen. Twaalf buitenlanders zijn door rebellen omgebracht.

In totaal zijn in november ten minste 104 buitenlandse militairen door vijandelijk geweld gedood, van wie 79 Amerikanen.

De 54 Iraakse doden vielen gisteren volgens een Amerikaanse bekendmaking toen Amerikaanse troepen zich met tanks en gevechtswagens uit twee gelijktijdige hinderlagen vochten op twee verschillende plaatsen in de noordelijke stad Samarra. De aanval was gericht op een geldtransport. Onder de doden zijn volgens de directeur van het plaatselijke ziekenhuis ten minste acht burgers. Bewoners zeiden dat de meeste slachtoffers burgers waren die na het begin van de strijd thuis hun wapens waren gaan halen om mee te vechten tegen de Amerikanen. Er zouden geen Amerikaanse slachtoffers zijn gevallen. Volgens een Amerikaanse woordvoerder droegen sommige van de Iraakse aanvallers, die vanaf daken en vanuit steegjes het vuur openden op twee Amerikaanse konvooien, het uniform van de Fedayeen, een veiligheidsdienst van Saddam Hussein. Het was de bloedigste slag sinds president Bush op 1 mei de gevechtsfase van de oorlog in Irak voor beëindigd verklaarde.

Ten zuiden van Bagdad werden zaterdagavond zeven agenten van de Spaanse militaire inlichtingendienst gedood en één gewond toen hun konvooi werd aangevallen. Ze waren in twee auto's op de terugweg van een missie, toen ze bij Al-Mamudiya, 30 kilometer ten zuiden van Bagdad, met vuurwapens en raketgranaten werden aangevallen. Op televisiebeelden was te zien hoe een juichende menigte de lijken schopte. ,,We zijn blij over wat er is gebeurd'', zei een 20-jarige student. ,,We houden niet van de Amerikanen of de Spanjaarden.'' Spanje heeft 1.300 militairen in Irak gelegerd.

Dezelfde avond kwamen ook twee Japanse diplomaten bij een aanslag om het leven. Bij de stad Tikrit in het noorden van Irak openden onbekenden het vuur op hun auto toen ze stopten bij een eettentje. Ook hun Iraakse chauffeur werd gedood.

Een Colombiaanse burger, die werkte voor de Amerikaans-Britse coalitie, werd doodgeschoten toen hij zaterdag met twee collega's ten noorden van Bagdad in een hinderlaag reed. Zijn collega's werden zwaar gewond. Gisteren werden bij Tikrit twee Zuid-Koreanen doodgeschoten, elektriciëns die werkten voor een Amerikaanse firma.

In Spanje, Japan en Zuid-Korea lieten de regeringen weten zich te zullen houden aan hun beloften aan de Verenigde Staten om Irak te helpen stabiliseren, ondanks het geweld van het afgelopen weekeinde. Maar publiek verzet tegen een rol in Irak groeit overal.

REACTIES: pagina 5