The Residents

Eigenlijk doen The Residents uit San Francisco als het om releases gaat de laatste tien jaar niet veel meer dan jubilea vieren. De legendarische en geheimzinnige grondleggers van de anarchistische popmuziek in de jaren '70 toeren sinds 1981 bovendien eindeloos de wereld rond om hun duivelse speelgoedmuziek aan de man te brengen. En hoewel ze zich nog altijd kinderachtig verkleden, terwijl hun ware identiteit iedereen al lang een zorg zijn zal, zijn hun optredens al meer dan twintig jaar interessanter dan hun releases.

Opmerkelijk genoeg is het juist de fanclub geweest die het laatste decennium met toestemming van de band de boeiendste opnamen uitbracht.

Enigszins argwanend begroet de oude Residents-purist dan ook de zoveelste jubileumuitgave van de band zelf, de prachtig vomgegeven box Kettles Of Fish On The Outskirts Of Town, ter opluistering van hun dertigjarig bestaan. Drie cd's met live opnamen, een dvd met beelden van optredens en een fraai boekwerk met daarin de geschiedenis van de band moeten oude fans plezieren en nieuwe fans winnen.

Welnu: zelfs de humeurige purist is wonderbaarlijk genoeg weer eens tevreden over deze release. Want hoewel The Residents al twintig jaar lang links en rechts ingehaald worden als het gaat om het deconstrueren van de popmuziek, blijft hun eigen benadering op het podium wél boeien. Dat komt eenvoudig omdat The Residents na 1981 live altijd nog hun ziel toonden, terwijl ze op de plaat de kilheid van de intellectuele maskerade niet meer wisten te ontlopen.

Kettles bevat opnamen waarvan zelfs de fanatiekste verzamelaar gelukkig wordt. En wie onbekend is met het werk van The Residents, zal na beluistering van deze box zeker meer willen horen.

The Residents: Kettles Of Fish On The Outskirts Of Town; EuroRalph/Konkurrent, BOX029

    • Nanne Tepper