Puccini

De meeste gevorderde Pucciniliefhebbers zullen nog wat ongehoorde opera's aantreffen in de complete Puccinibox van drogist Kruidvat met 20 cd's voor de gebruikelijke micro-prijs. Zoals Le villi, zijn eersteling uit 1884, Edgar (1889) en La rondine (1917).

Al zijn er betere, mooiere en lekkerdere Puccini-opera's, ze worden hier wel gezongen door wereldberoemde zangers als Renata Scotto, Carlo Bergonzi, Kiri Te Kanawa, Placido Domingo en Tito Gobbi. Veel van die zangers zijn ook te horen in opnamen van het bekende werk: Madama Butterfly, Tosca, Turandot, Manon Lescaut, La bohème, La fanciulla del West en Il trittico. Andere fameuze zangers: Eva Marton, José Carreras, Katia Ricciarelli, Peter Dvorsky, Giacomo Aragall, Marilyn Horne en Ileana Cotrubas op deze oude Sony (CBS)-opnamen, veelal gedirigeerd door Lorin Maazel.

Luister eens naar Edgar, een feest van retro-herkenning, want in de eerste scènes hoort men al de aanzetten tot La bohème (1896), Tosca (1900) en Turandot (1924). Dat men hier Tosca hoort is trouwens geen wonder, Puccini gebruikte in de derde acte wat van de bij herzieningen geschrapte Edgar-muziek.

Puccini compleet: Brilliant Classics 92126 (Kruidvat)

    • Kasper Jansen