Peertjes met spek

Het schijnt een Brabants boerengerecht te zijn, stoofpeertjes met spek. Omdat ik het niet kende, kreeg ik het recept toegespeeld door iemand wiens moeder het nog altijd maakt. Om de goede gever en zijn naasten te plezieren nodigde ik ze allemaal uit om de peertjes met spek te komen eten als ik het gerecht thuis uitprobeerde.

Tot grote verbazing van mijn gasten serveerde ik vanwege de grote hoeveelheden (2 grote stoofpannen vol) de peertjes en het spek op aparte schalen. De smaak was goed zeiden ze beleefd. Op het eind van de avond liet een van de aanwezigen gelukkig toch het ware woord vallen: ,,Eigenlijk horen peren en spek bij elkaar in de pan opgediend te worden, dat is lekkerder''. Tja, een boerengerecht kent geen tussenstop. Een prijsgerecht uit de vaderlandse keuken waar bovendien weinig werk aan is. Bereiding: Bestrooi de speklappen aan weerszijden met zout naar wens en laat dit 1-2 uur intrekken. Zet de ongeschilde peertjes (laat het steeltje zitten) tegen elkaar aan in een ruime stoofpan. Giet 3 dl water en de rode wijn bij de peren zodat ze royaal in het vocht staan. Leg de speklappen bovenop de peertjes. Breng het geheel aan de kook en laat alles 2 1/2 uur ongemoeid zachtjes stoven in gesloten pan. Stoom tegen het einde van de stooftijd de aardappels in een snelkookpan gaar in circa 12 minuten. Giet het stoofvocht van de peertjes over in een sauspan en breng het weer tegen de kook aan. Roer een papje van aardappelmeel en wat koud water en bind hiermee naar behoefte het stoofvocht tot een soepele saus. Roer er van het vuur af 2-3 eetlepels mosterd door. Proef de saus op zout, maal er peper bij en voeg zonodig nog een weinig mosterd toe. Serveer peertjes met spek zoals ze komen en geef de saus en aardappels er apart bij. Een gerecht om te koesteren!

Morgen: Scholletjes met sherryazijn

    • Florine Boucher