Oranje tegen Duitsland en Tsjechië

Het Nederlands elftal speelt in juni 2004 in de eerste ronde van het Europees kampioenschap tegen achtereenvolgens Duitsland, Tsjechië en Letland. Het EK wordt in Portugal gehouden.

Bondscoach Dick Advocaat sprak gisteren in Lissabon na de loting van een interessante poule. ,,In de eerste wedstrijd moet je er meteen staan. Dan is Duitsland de ideale tegenstander. Tegen Tsjechië hebben we nog wat goed te maken na de nederlaag in de kwalificatie en Letland is de outsider in de groep.''

Oranje speelt zijn openingswedstrijd op dinsdag 15 juni tegen Duitsland in Porto. Aanvankelijk zou het beladen duel in Aveiro worden gespeeld, maar het stadion in de provinciestad is niet groot genoeg om aan de massale vraag naar kaartjes uit Nederland en Duitsland te voldoen. Tegen Tsjechië, dat een minder grote aanhang heeft, speelt Oranje zijn tweede groepsduel wel in Aveiro. Letland wordt in Braga bestreden.

De KNVB heeft in eerste instantie ongeveer 23.000 kaarten te verdelen. Per wedstrijd heeft Oranje recht op twintig procent van het aantal beschikbare toegangsgangsbewijzen. Bij Duitsland-Nederland in het Dragao-stadion in Porto krijgt Oranje bijna 11.000 kaarten. De totale capaciteit van het gloednieuwe stadion bedraagt 52.000 mensen. Voor de duels tegen Tsjechië in Aveiro en Letland in Braga zijn 6.000 kaarten beschikbaar.

Hoewel het Nederlands elftal al zijn groepswedstrijden in Noord-Portugal speelt, verblijft de selectie in dezelfde periode in de Algarve in Zuid-Portugal. Oranje zal een dag voor elk duel zich voor één of nachten per vliegtuig naar het noorden verplaatsen. In Portugal bestaat doorgaans een groot temperatuurverschil tussen het zonnige zuiden en het regenachtige noorden.

Op basis van het FIFA-klassement is het Nederlands elftal ingedeeld in de zwaarste groep. Alleen in poule D bevinden zich drie deelnemers uit de top tien van de mondiale ranglijst. Daarbij was Letland in de play-offs van de EK-kwalificatie verantwoordelijk voor de uitschakeling van Turkije, de nummer drie van het laatst gehouden WK.

In groep A is gastland Portugal gekoppeld aan buurland Spanje. De onderlinge ontmoeting vormt de afsluiting in deze poule. Rusland en Griekenland zijn de andere deelnemers. Het EK wordt zaterdag 12 juni in Porto geopend met een duel tussen Portugal en Griekenland.

In groep B ontmoet titelhouder Frankrijk achtereenvolgens Engeland, Kroatië en Zwitserland. De Fransen, die weer favoriet zijn bij de bookmakers, spelen hun eerste groepsduel tegen de Engelsen in het volledig vernieuwde Estadio da Luz in Lissabon. In groep C zijn Zweden, Italië, Denemarken en Bulgarije aan elkaar gekoppeld. Uit deze poule komt de tegenstander van Oranje in de kwartfinales, als Nederland zich hiervoor plaatst.