Op beurs verlies voor Getronics

Ahold, Getronics en Hagemeyer waren vanochtend de grootste verliezers op het Damrak. Ahold maakte vorig week tegenvallende kwartaalresultaten en een grote emissie bekend, Hagemeyer zette het verlies van vorige week door en bij Getronics stapt de bestuursvoorzitter op.

Het technisch handelshuis Hagemeyer leed onder geruchten dat een nieuwe investeerder twijfels heeft. Hagemeyer heeft snel geld nodig en gaat waarschijnlijk een omvangrijke emissie aankondigen om uit de problemen te komen. Beleggers toonden zich ontevreden over de aanhoudende financiële problemen en zetten het aandeel 3 procent lager.

Ook het supermarktconcern Ahold hoorde tot het handvol dalers op de verder positief gestemde beurs. Ahold daalde met 4,8 procent. Het aandeel staat onder druk sinds de aandeelhoudersvergadering van vorige week woensdag. Daar werd een grote claimemissie aangekondigd. Ook maakte Ahold die dag matige kwartaalcijfers bekend.

Op het Damrak stonden de technologiefondsen Philips en ASML bovenaan in de AEX-index. Philips profiteerde ook van plannen om de omzet in China de komende jaren te verdubbelen. Beleggers beloonden het aandeel met een koerswinst van 3 procent tot 24,40 euro.

De Amsterdamse AEX-index steeg met 1,3 procent tot 336 punten. De belangrijkste indices van Europese effectenbeurzen stegen vanochtend. Beleggers lieten zich inspireren door de stevige koersstijgingen in het Verre Oosten, waar de beurs in Tokio vanochtend 3 procent hoger is gesloten. Ook uit Europa zelf kwam in de ochtend goed nieuws. De Europese index voor inkoopmanagers pakte beter uit dan verwacht.

Technologieaandelen en verzekeraars voerden de opmars op de Europese handelsvloeren aan. De aandelen van technologiebedrijven waren in trek, omdat de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq in New York vrijdag winst boekte. De technologiebeurs was de enige Amerikaanse graadmeter die vlak voor het weekeinde nog wezenlijk in beweging kwam.

Alleen de DAX-index in Frankfurt wist de Amsterdamse stijging te overtreffen. De Duitse graadmeter stond tegen het middaguur 1,3 procent hoger. De beurzen in Londen en Parijs stegen respectievelijk 0,7 en 1 procent. In Parijs drong verzekeraar AXA door tot de kopgroep van de index met een winst van 2 procent.