Onbekende films Ivens gevonden

In de Verenigde Staten zijn twee nog onbekende films van de Nederlandse documentaire filmmaker Joris Ivens gevonden. Dit is donderdag bekendgemaakt in het tijdschrift van de Europese Stichting Joris Ivens. Ivens (1898-1989) woonde tussen 1937 en 1946 in de VS en maakte Bip goes to Town en Worst of Farm Disasters in 1940 op verzoek van het ministerie van Landbouw. De films gaan over de introductie van elektriciteit op het platteland van de VS. De Amerikaanse professor Ephraim Smith van de California State University (Fresno) die de vondst deed, maakt een film over de invloed die de films van Ivens en de familie die daarin centraal staat, hebben gehad aan de modernisering van het Amerikaanse plattelandsleven. Na digitalisering zal de Europese Stichting Joris Ivens in Nijmegen, die het Joris Ivens Archief beheert, de beide films in bezit krijgen.