Nader bekeken: Het Nederlandse zwemmen en de Olympische Spelen sinds 1964

Zwemmen is een `lucratieve' olympische discipline. Vierendertig gouden, zilveren en bronzen medailles (mannen en vrouwen) zijn er te verdienen in het bassin. Alleen de atletiek (47 medailles) telt meer onderdelen. Nederland heeft, zeker na de Spelen van Sydney (2000), een eer hoog te houden in het water. Vijf van de twaalf gouden medailles die de ploeg won in Australië kwamen tot stand in het zwembad. Dat was één gouden plak meer dan in 1936, toen Nederland zich in Berlijn voor het eerst manifesteerde als zwemnatie. Deze week wordt een begin gemaakt met de samenstelling van de zwemploeg voor de Spelen van 2004. Zeven zwemmers, onder wie boegbeelden Pieter van den Hoogenband en Inge de Bruijn, hebben al een olympische nominatie op zak.