`Leonardo is de Braziliaanse Dik Trom'

Feyenoorder Leonardo heeft psychologische problemen. ,,Het is een beetje Jantje lacht, Jantje huilt.''

Feyenoord-voetballer Leonardo de Vítor Santiago zit mentaal zo met zichzelf in de knoop dat hij in zijn geboorteland Brazilië psychologische hulp wil gaan zoeken. De 20-jarige aanvaller, die al op zijn twaalfde naar Nederland kwam, raakte drie weken geleden zwaar geblesseerd aan zijn knie. ,,Ik denk er wel eens aan van de flat te springen'', zei Leonardo zaterdag in deze krant. Erg geschrokken van de opmerkingen van de aanvaller is de leiding van Feyenoord niet. De Rotterdamse club is ook niet van mening dat de aanvaller in het verleden beter begeleid had moeten worden. ,,Er is bij Feyenoord bijna geen kind dat zoveel aandacht heeft gekregen als Leonardo'', zegt Feyenoord-manager Jan D. Swart.

Hoe beoordeelt u de problemen van Leonardo?

Swart: ,,Leonardo is een emotionele jongen, die in zijn jeugdtijd bij Feyenoord van alle kanten met raad en daad is geholpen. Als je zoveel pech in je leven hebt gehad als hij dan zou je in een opwelling wel eens kunnen zeggen `ik spring van het dak'. Maar dat betekent nog niet dat hij dat ook zou doen. Het is een beetje `Jantje lacht, Jantje huilt'. Leonardo is de Braziliaanse Dik Trom.''

Gaat u hem de komende tijd nog extra bijstaan?

,,Leonardo wordt al de hele dag begeleid. Hij heeft voortdurend onze aandacht. We komen vaak bij hem thuis. Bovendien is zijn moeder hier ook vaak. Leonardo is de afgelopen jaren echt verrotterdamst. Hij bouwde een muur om zich heen, die eigenlijk pas nu is afgebrokkeld. Ik denk dat zijn Nederlandse vriendin daar een positieve invloed op heeft gehad. Hij is veranderd, opener, begripvoller en beseft nu dat negen uur geen half tien is. Hij houdt in zijn hart heel erg van vriendschap en vertrouwen, en beseft dat je daarin van twee kanten moet willen investeren. Bij Feyenoord hebben heel veel mensen dat al gedaan en we gaan gelukkig nu merken dat hij dit doorziet. Hij is nog steeds pas twintig jaar en al die mensen, die hem geholpen hebben, hebben zelf kinderen en weten drommelsgoed dat de jeugd egoïstisch is, totdat bij hen een kwartje valt. Daarom hebben we allemaal nu met hem te doen.''

Zou Feyenoord in de toekomst opnieuw jeugdig talent uit het buitenland op jonge leeftijd laten komen?

,,Dat denk ik niet. We hebben met Leonardo natuurlijk wel leergeld betaald.''