Hockeysters in Sydney op hun nummer gezet

Niet vanuit Europa, maar van elders in de wereld komt de ware concurrentie van de Nederlandse hockeysters. Dat was al langer bekend, maar het werd dit weekeinde nog eens bevestigd. In Sydney verloor de Europees kampioen zijn eerste twee wedstrijden bij het toernooi om de Champions Trophy, waardoor de ploeg van bondscoach Marc Lammers nu al kansloos is voor een plaats in de finale.

Na zaterdag al met 1-0 onderuit te zijn gegaan tegen titelhouder China, was gisteren gastland Australië met 2-1 te sterk voor het elftal, dat gebukt gaat onder de afwezigheid van `laatste man' Minke Booij. De 26-jarige verdedigster van Den Bosch brak twee weken geleden haar neus in het competitieduel met Push, en ontbreekt daardoor op het Olympic Parc.

Vooral zaterdag stelden de hockeysters teleur, en dat was een verrassing na de soepele aanloop naar het jaarlijkse toernooi tussen de zes sterkste hockeynaties ter wereld. ,,Misschien ging het allemaal wel iets te gemakkelijk'', sprak Lammers tegenover het ANP. Het was lang geleden dat hij zijn ploeg zo belabberd had zien spelen. ,,Het was Oranje onwaardig.''

Ook Mijntje Donners bekende geschrokken te zijn. ,,Zo mag je niet spelen in een Oranje-shirt'', stelde de aanvoerster en recordinternational. ,,Je mag best een keer verliezen, maar niet op deze manier. We hebben van onszelf verloren. Het is heel irritant om met een onnodige nederlaag te beginnen aan een toernooi dat je wilt winnen. Maar die wil om te winnen straalden we absoluut niet uit.''

Na een pittig gesprek vertoonde Nederland een dag later tegen Australië tekenen van herstel. Het door Lammers gesignaleerde `gebrek aan scherpte' brak de ploeg evenwel opnieuw op. Al in de eerste minuut ging het mis. Na een blunder van de doorgaans betrouwbare Janneke Schopman kreeg Australië een strafcorner, waaruit Carmel Bakurski scoorde. Zeven minuten na de rust profiteerde veterane Katrina Powell van een dekkingsfout in de Nederlandse afweer. Schopman redde halverwege de tweede helft de eer door een strafbal te benutten. Nederland vervolgt het toernooi morgen met een duel tegen Zuid-Korea.