Grote operatie Israël in Ramallah

Het Israëlische leger en de veiligheidsdienst Shin-Beth hebben vanochtend vroeg drie Palestijnen gedood en tientallen gearresteerd in Ramallah. De operatie in de stad was gericht tegen de moslimextremistische organisatie Hamas. Juist vandaag wordt in Genève een officieus vredesplan gepresenteerd.

Een woordvoerder van het leger ontkende een verband tussen de grootschalige militaire operatie en de ceremoniële plechtigheid in Zwitserland in het bijzijn van oud-president Carter, Arabische en Israëlische politici en schrijvers. Het zogeheten Geneefse Akkoord van kreeg vandaag via een brief in de International Herald Tribune internationale steun van een reeks voormalige Amerikaanse en Europese toppolitici, onder wie oud-premier Kok. Maar het initiatief van de oud-ministers Beilin en Abed Rabbo is in Israël en de Palestijnse gebieden zeer omstreden. Het huis van oud-minister van Informatie Abed Rabbo is dit weekeinde beschoten en de radicale Aqsa-brigades hebben Rabbo en andere Palestijnen die aan het plan hebben meegewerkt ,,collaborateurs'' genoemd. Zij worden ervan beschuldigd een Palestijns ,,grondrecht'', het recht op terugkeer van de vluchtelingen naar het huidige Israël, te hebben ,,verkwanseld.''

Het Palestijnse protest leidde er zondag toe dat vooraanstaande leden van Fatah, de grootste organisatie in de Palestijnse gebieden, twijfelden of zij naar Genève moesten gaan. Pas toen president Arafat hun als ,,privé-personen'' toestemming gaf, vertrokken zij.

Naast de aanhoudende militaire operaties van het leger en de politie, waarbij in oktober en november volgens het Israëlische leger 93 Palestijnen zijn gedood, is de aanleg van de afscheidingslinie in Palestijns gebied dé bron van Palestijnse woede. Premier Sharon weigert de bouw van de constructie van staal, beton en elektronica stil te leggen en de route te heroverwegen. Internationale druk van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Annan, en de Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken Burns, die in Jeruzalem is, hebben op Sharon geen indruk gemaakt. De Palestijnse premier Qurie heeft gezegd dat een gesprek met Sharon geen zin heeft als deze de bouw niet stillegt. Sharon antwoordde dat het ,,veiligheidshek'' versneld wordt aangelegd.

In de Israëlische regering is intussen een ruzie ontstaan, omdat Shinui-minister van Justitie Lapid zijn collega van Defensie Mofaz verwijt niets te doen aan de ontmanteling van de ,,illegale buitenposten'' in bezet gebied. In de regering is Lapid de pleitbezorger voor het ontmantelen van nederzettingen, te beginnen in de Gazastrook. Mofaz zegt 43 `wilde' nederzettingen te hebben ontmanteld en van plan te zijn nog tien andere buitenposten op te ruimen. Dat wordt door de media betwijfeld, maar ook door zijn collega-minister.