Gastvrouw en drankorgel

De vierde editie van het kleine Rotterdamse festival Dance Link, een dansuitwisselingsproject tussen Nederland en het Duitse Noord Rijn-Westfalen, staat in het teken van het verhalende element in moderne dans. Blijkbaar wordt nog vaak gedacht dat hedendaagse dans synoniem staat voor abstractie, maar niets is minder waar. Veel kan onderwerp zijn voor dans, maar een van de geliefde thema's is ons neurotische gedrag.

De Belgische Ann Van de Broek doet in de openingsvoorstelling Rest Room een boekje open over hoe we onze angsten en onzekerheden naar buiten toe kunnen maskeren. Ze danst en speelt een in een sexy zwarte japon gehulde chique gastvrouw, die in haar badkamer de laatste hand legt aan haar uiterlijk. Ze checkt make-up en haar, trekt haar buik nog eens in, kijkt of haar profiel er mee door kan. Ze oefent tal van begroetingsrituelen, van droog handen schudden en het geven van party-kusjes tot het verleidelijk omarmen van de gasten.

Ogenschijnlijk is deze charmante gastvrouw de situatie geheel en al meester, ware het niet dat haar onzekere alter ego, in de persoon van danseres Einat Tuchman, de zaak komt bederven. Die toont juist alles wat de angstige control freak wil verhullen. Ze zuipt uit een heupflacon, sliert over de grond en werpt zich tegen haar fier rondlopende tegenspeelster aan. Ze jankt, giert en brult het uit en duikt tot slot met haar hoofd in de wc-pot. Tenslotte wordt de vrouw door haar bedolven, en moet ze toegeven aan wie ze werkelijk is.

Het is verrassend te zien hoe hedendaagse makers teruggrijpen naar een psychologisch onderwerp dat in de Amerikaanse dans van de jaren vijftig het summum van modernisme was. Van den Broek pakt het thema evenwel fris op en werkt het compact uit. Mooi messcherp zijn de repetitieve bewegingen waarmee ze haar uiterlijk controleert en lekker liederlijk is het spel van tegenspeelster Tuchman. De rollen zijn even helder tegenover elkaar geplaatst als de zwarte en witte tegeltjes op het speelvlak. De puntige dans van Van den Broek en het ronde spel van Tuchman vallen dwingend samen in een even serieus als geestig duet dat met driekwartier ook lang genoeg duurt.

Festival: Dance Link NL/NWR. `Rest Room' van Ann Van den Broek. Gezien: 29/11 in Theater Korzo, Den Haag. Dance Link duurt t/m 6/12. Inl.: (070) 3637540 of www.korzo.nl

Gerectificeerd

Dance Link

Het Nederlands-Duitse dansuitwisselingsproject Dance Link vindt niet plaats in Rotterdam, zoals gemeld in het artikel Gastvrouw en drankorgel (1 december, pagina 9). Het festival is tot en met 6 december in theater Korzo te Den Haag.

    • Isabella Lanz