Fonds Letteren verstrekt beurs biograaf Reve

Onder de ontvangers van de jaarlijks toegekende biografiebeurzen van het Nederlandse en Vlaamse Fonds voor de Letteren zijn de aspirant-biografen van Gerard Reve en F.B. Hotz. Dit heeft Greetje Heemskerk van de `meerjarige opdrachtregeling voor literaire non-fictie' vanochtend bevestigd.

Tekstbezorger Nop Maas krijgt voor een biografie van de bijna 80-jarige Reve de maximale beurs van 40 duizend euro; Volkskrant-journaliste Aleid Truijens krijgt hetzelfde bedrag voor een boek over de in 2000 overleden Hotz. Andere beurzen werden toegekend aan Koen Hilberdink (vijfduizend euro voor een biografie van dichter Hans Lodeizen) en Willem Maas (20 duizend euro voor een biografie van uitgever Bert Bakker), en de Vlamingen Emmanuel van der Aa (Alice Mahon) en Romain Vanlandschoot (Hugo Verriest). Vier van de twaalf aanvragen voor een biografiebeurs zijn afgewezen; het Fonds wil niet zeggen welke en waarom. Over twee aanvragen wordt in tweede instantie beslist. Het maximale bedrag voor een beurs was dit jaar voor het eerst 40 duizend euro – tot vorig jaar was dat (het equivalent van) 50 duizend gulden.