Doodstraf na babyroof

Een Chinese rechtbank heeft gisteren twee mensen ter dood veroordeeld voor de smokkel van 118 baby's. Tientallen medeplichtigen kregen langdurige celstraffen.

De smokkelaars kochten de baby's sinds 2001 van een arts van een ziekenhuis in de stad Yulin, in de arme Zuid-Westelijke provincie Guangxi. Zij betaalden maximaal zo'n twintig euro per kind. De kinderen werden gedrogeerd en in tassen vervoerd naar provincies ver van Guangxi. Een van de kinderen kwam daarbij om het leven. De baby's, op één uitzondering na allemaal meisjes, werden voor zo'n 300 euro doorverkocht.

De dokter die de meisjes verkocht, liet de ouders schriftelijk verklaren dat ze afstand deden van hun kind omdat ze het door anderen wilden laten opvoeden. Meisjes worden makkelijker afgestaan dan jongens, omdat veel mensen liever willen dat de een of twee kinderen die ze officieel mogen krijgen, jongens zijn. Jongens hebben traditioneel de plicht om voor hun ouders te zorgen, terwijl meisjes na hun huwelijk vooral de zorg voor hun schoonouders op zich horen te nemen.

De zaak kwam aan het licht nadat een van de smokkelaars na een ruzie naar de politie stapte. Xie Deming, een 57-jarige boer die voor de smokkel van 46 baby's verantwoordelijk wordt gehouden, zou volgens het persbureau Xinhua hebben verklaard dat hij handelde uit menslievendheid.