Björk

Het IJslandse fenomeen Björk verrijkt de boxenmarkt met een buitengewoon begerenswaardig doosje. De vier cd's bevatten live-opnamen die per schijf gekoppeld zijn aan een tournee ter gelegenheid van een van de vier albums die ze opnam sinds ze uit het Sugarcubes-collectief stapte. Vooral de platen gewijd aan het repertoire van Debut (uit '93, maar niet haar eigenlijke solodebuut) en Vespertine ('01) zijn verhelderend, omdat de overwegend elektronische instrumentaties uit de studio op zo'n kleurrijke manier naar het podium zijn vertaald.

De nummers van Debut Live zijn grotendeels afkomstig van een MTV Unplugged-special, waar een uitgebreid percussie-ensemble onder leiding van Talvin Singh volop uitheemse tinten toevoegde. Acht jaar later ging het er nog exotischer aan toe: harpiste Zeena Parkins, avant-garde elektronicaduo Matmos, een Groenlands vrouwenkoor en het Il Novecento-orkest omfloersten Björks eigenzinnige heksenstemmetje met adembenemende arrangementen, die eigenaardige schoonheidssensaties tot gevolg hebben. Aardig is ook de manier waarop bijvoorbeeld The Anchor Song door de jaren heen van gedaante verandert, tot het ten tijde van Vespertine Live van de setlist verdween. De bijgeleverde bonus-dvd steekt met vijf nummers wat mager af ten opzichte van de rijkdom op de vier cd's, die laten horen dat Björk ook op het podium een deksels interessant artieste is.

Björk: Livebox (One Little Indian 9808348 - lc00309) distr. Universal

    • Jacob Haagsma