Berini's leuk tussen de koeien

Huizenhoog opgestapeld zijn de verhuisdozen, waar later trouwens nog veel vindingrijks mee gebeurt. Ze vormen decor en attributen, want Annie en Harrie, alias de Berini`s, zijn uit de Aldemondestraat in Rotterdam verhuisd naar een boerenkooldorp in het hoge noorden. Daar staan ze voor de taak te integreren, alsof ze allochtonen zijn. En dat valt dus niet mee.

Al bijna twee decennia spelen Marjolein Meijers en Hans Kemeling succesvolle voorstellingen, waarin An en Har de status van typetjes allang zijn ontgroeid. Zij is de zorgzame van het stel, en hij de harkerige burgerman met grote bek en hart van goud. Hun voorstellingen zijn een vervolgverhaal geworden over twee gemiddelde Nederlanders die zich een weg moeten banen door een veranderend land. Een beetje conservatief, maar vol goede wil en vaak geestig zonder dat ze het zelf in de gaten hebben. Noorderstil is ook weer zo'n voorstelling. Het script van Dick van den Heuvel, dat de Berini's als gegoten zit, laat zien hoe het twee verstokte stedelingen vergaat in een omgeving waar de uitlaatgassen van de koeien komen. En waar het al gauw misgaat. Eerst met de buren, die onbedoeld geschoffeerd worden, en daarna ook onder elkaar. ,,'t Is dat ik met je getrouwd ben, anders zou ik niks met je te maken willen hebben'', roept Harrie dan tegen Annie.

De intrige is niet erg verrassend is, maar er komen droogkomische zinnetjes voorbij, de visuele effecten zijn grappig en onverwacht, en er wordt mooie muziek naar Ierse snit gemaakt. Marjolein Meijers plukt haar bas en Hans Kemeling weet overal ritme uit te halen, terwijl Walter Kuipers en Matthijs Rührup de alledaagse melancholie nog mooier maken op viool, gitaar en anderszins. Mijn favoriete liedje is het zuiver verwoorde Windje tegen door de polder, over een asielzoeker op een Hollandse fiets. Alleen het adembenemend rijmende Het durp, uit een programma van Kabaret Ivo de Wijs past minder bij de authentieke eenvoud, die de Berini's ook nu weer oproepen. Hun verhaal wordt vast vervolgd.

Voorstelling: Noorderstil, door de Berini's. Regie: Bruun Kuijt. Gezien: 28/11 Schouwburg, Leiden. Tournee t/m 3/4. Inl. 020-6164004 of www.berinis.nl

    • Henk van Gelder