Aids en kinderen

Met veel interesse lees ik in NRC Handelsblad de serie over aids. Het valt op dat weinig is gesproken over de (in)directe effecten van de aids-crisis op kinderen. Terwijl zowel UNAIDS als UNICEF en andere organisaties zoals Plan Nederland momenteel aan de bel trekken om ook hier internationaal aandacht voor te vragen. Drie miljoen kinderen zijn met hiv geïnfecteerd. Waar we vaak niet zo bij stilstaan is dat de aidscrisis ook grote gevolgen heeft voor kinderen die niet door aids zijn geïnfecteerd. We spreken over elf miljoen `aidswezen' in Afrika en volgens de rapporten van UNAIDS zullen dit er in 2010 anderhalf keer zoveel zijn.

Behalve de directe effecten op kinderen zijn ook de indirecte effecten onderbelicht. Het onderwijs bijvoorbeeld verzwakt drastisch door de uitval van onderwijzers als gevolg van aids. Klassen van honderd kinderen zijn steeds meer aan de orde van de dag en alleen de elite kan hun kinderen op particuliere scholen plaatsen. Plan werkt aan de bescherming van van kinderen wereldwijd. Om dit daadwerkelijk mogelijk te maken, is het noodzakelijk dat de (in)directe gevolgen van aids op kinderen meer worden onderkend door nationale regeringen in de getroffen landen én in het westen. Binnen de politiek en en andere sectoren waaronder de media.

    • Drs. Yvonne Heselmans
    • Aids-Deskundige Plan Nederland