ADO gaat Israel nog wel missen

Met een ferme handdruk nam Rinus Israel zaterdagavond afscheid van ADO-aanvoerder Jeffrey van As. ,,Je houdt de ploeg wel in de eredivisie hè?'', zei de coach die vandaag in de Verenigde Arabische Emiraten aan een nieuw avontuur begint. De 31-jarige verdediger beantwoordde de vraag slechts met een flauwe glimlach. De vraag of ADO Den Haag trainer Israel zomaar middenin het seizoen ongestraft naar Al Wahda kan laten gaan, zal pas over een maand of zes worden beantwoord.

Bij de komst van Israel naar ADO Den Haag, tweeënhalf jaar geleden, had de profclub het seizoen 2000/2001 in de eerste divisie afgesloten met een troosteloze zestiende plaats. In samenwerking met de eveneens uit de Verenigde Arabische Emiraten overgekomen Lex Schoenmaker wekte de voormalig international de `slapende reus' uit het Zuiderpark weer tot leven. Dit seizoen keerde de club voor het eerst sinds elf jaar weer terug op het hoogste niveau in het betaalde voetbal. Al na een paar wedstrijden werd duidelijk dat de middelmatige selectie een moeizaam jaar met veel nederlagen tegemoet zou gaan. En zelfs op 61-jarige leeftijd verpest een nederlaag nog vaak het humeur van Israel.

Galgenhumor hield Israel, oud-verdediger van DWS, Feyenoord, Excelsior en PEC Zwolle, altijd op de been. Zo ook bij zijn laatste wedstrijd waar hij slechts als assistent-trainer aanwezig was. ,,Ze hebben er vandaag weer alles aan gedaan me op de laatste dag nog even de genadeklap te geven'', zei een glimlachende Israel vlak na de teleurstellende 1-1 tegen Vitesse. ,,Zowel qua temperatuur als qua voetbal hebben ze me weer pijn laten lijden. Het voetbal zal in de Emiraten niet veel anders zijn, maar het is daar wel zo'n 28 graden.'' Een etmaal later landde Israel al in zijn nieuwe woonplaats Abu Dhabi.

De cynische opmerkingen van de trainer, die vorig seizoen nog een aantal maanden wegens hartproblemen uit de roulatie was, werden de afgelopen maanden niet door iedereen binnen de spelersgroep van ADO Den Haag gewaardeerd. Sommige spelers dachten met weemoed terug aan de periode uit het kampioensjaar waarin Schoenmaker het alleen voor het zeggen had. Toen werd er in Den Haag gelachen en gewonnen. Deze voetbaljaargang zijn pret en succes tot nog toe ver te zoeken bij ADO, nu nummer zestien van de eredivisie.

Toen Israel twee weken geleden onverwacht met een aanbieding van Al Wahda naar de leiding van ADO Den Haag ging, werd geen poging ondernomen de coach te behouden. Een paar dagen later hadden Schoenmaker en Israel bij de ontmoeting tegen FC Twente al van functie gewisseld. Een succes werd het eerst optreden van hoofdtrainer Schoenmaker niet: ADO Den Haag speelde in Enschede een bedroevende wedstrijd, die met 4-0 verloren ging. Ook verbaal maakte Schoenmaker geen sterke indruk. Na afloop vroeg hij aan een journalist die een eerder gestelde vraag herhaalde of hij ,,soms spruitjes in zijn oren had''.

In het degradatieduel tegen Vitesse ging het zaterdagavond niet veel beter voor ADO Den Haag en Schoenmaker. Hoewel de thuisploeg in de eerste helft door een prachtig doelpunt van Peter Hofstede op voorsprong kwam, mocht de club na negentig minuten blij zijn dat het de wedstrijd tegen de nummer zeventien van de eredivisie niet had verloren. Nog altijd wacht ADO op de eerste thuisoverwinning van dit seizoen.

Het was veelzeggend dat Schoenmaker na afloop stelde dat het matige Vitesse over meer kwaliteit beschikt dan ADO Den Haag. Toen naar de reden voor het behoudende spel na rust werd gevraagd, antwoordde Schoenmaker neerbuigend: ,,Ik heb echt niet tegen die jongens gezegd dat ze allemaal achter het doel moesten gaan staan.'' En op de vraag welke versterkingen de ploeg in zijn ogen nodig heeft, was de coach ook al niet serieus: ,,Ronaldo.'' Deze Haagse humor van Schoenmaker doet het kennelijk beter bij ADO Den Haag dan cynische opmerkingen van de geboren Amsterdammer Israel.

Ondertussen vroeg aanvoerder Van As zich hardop af of het vertrek van Israel nu wel zo goed voor ADO Den Haag is. Van As: ,,Ik vind het persoonlijk erg jammer dat Israel er niet meer bij is. Het is toch een voormalige topverdediger met een enorm verstand van voetballen. Zijn opmerkingen waren wel prikkelend. Als je verliest is dat misschien niet prettig. Maar Israel had wel vrijwel altijd gelijk. We missen in deze ploeg spelers met ervaring in de eredivisie.''

Als ADO Den Haag de komende twee (uit)wedstrijden tegen Heerenveen en Feyenoord verliest, zal de lacherige sfeer in het Zuiderpark snel voorbij zijn. Israel zal de ontwikkelingen bij zijn oude club met een gerust hart van grote afstand blijven volgen. ,,Je moet weten wanneer je ergens moet vertrekken'', sprak een lachende Israel vlak voordat hij voor het laatst het stadion van ADO Den Haag verliet.

ADO Den Haag

1

Vitesse

1

Ruststand 1-0. 29. Hofstede 1-0, 73. Mbamba 1-1. Schds: Haverkort. Tsch: 6.389. Gele kaart: Stroeve, Van der Leegte, Castelen (ADO Den Haag), Konterman, Fränkel en Claessens (Vitesse).

    • Koen Greven