Winkelier wil af van eurocent

Winkeliers willen af van de munten van één en twee eurocent. Daarom begint nog dit jaar een proef in een of meer landelijke supermarktketens om de prijzen af te ronden op 5 cent. Dat heeft een woordvoerster van het Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL) vanmorgen bevestigd. Het is nog niet duidelijk in welke ketens de proef plaatsheeft.

Het ministerie van Financiën benadrukt dat de betrokken munten wettig betaalmiddel blijven. ,,Er zijn geen voornemens de munten af te schaffen'', aldus een woordvoerder. ,,Maar als burgers onderling afspraken maken over afrondingen, hoeven we daar niet ingewikkeld over te doen.''

De proef is een initiatief van het Platform Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer, waarin vertegenwoordigers uit de detailhandel, de Consumentenbond en De Nederlandsche Bank zitten. De detailhandel verwacht met de afschaffing van het kleinste muntgeld 30 miljoen euro te besparen. De helft van dit bedrag bestaat volgens het CBL uit personeelskosten, vooral bij het tellen van het geld.

De Consumentenbond plaatst kanttekeningen bij de proef, omdat de consument ,,nog het gevoel heeft dat na de invoering van de euro de prijzen zijn gestegen''. Volgens de detailhandel heeft afronding op vijf cent per saldo een neutraal effect. De Nederlandsche Bank benadrukt dat winkeliers nu al de kleinere munten kunnen uitbannen. ,,Net zoals bij een briefje van 100 euro kan een winkelier besluiten om munten van 1 en 2 cent te weigeren. Als het maar duidelijk is aangegeven.''

HOOFDARTIKEL: pagina 7