AIVD onderzoekt Nederlandse tak Joodse Liga

De Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD) doet onderzoek naar de activiteiten van de Joodse Defensie Liga (JDL). De dienst onderzoekt onder meer of er banden zijn tussen de JDL en Kach/Kahane Chai partij, de politieke tak van de internationale JDL.

Deze partij is sinds `94 verboden in Israël, nadat een aanhanger in een moskee in Hebron 29 Palestijnen doodschoot. Dit heeft Minister Donner (Justitie) deze week geantwoord op vragen van de Kamer. In de VS is de JDL in verband gebracht met het beramen van aanslagen op islamitische doelen en mensenrechtenactivisten. De Nederlandse tak van de JDL werd onlangs opgericht om de belangen van het joodse volk en de staat Israël te behartigen en de inwoners te beschermen tegen antisemitisme. De organisatie zegt geweld niet te schuwen.