Zwitserleven

Helaas stelt Wim Köhler in de bijlage Thema over levensverwachting (NRC Handelsblad 18 oktober), dat alleen ouderen die fysiek gezond leven (sporten, gezond eten, niet roken) van een Zwitserleven kunnen genieten, bij voorkeur in het buitenland. Wat een onzin.

Er is voldoende bewijs in de literatuur over de gezondheid van ouderen, dat ook geestelijke activiteiten de gezondheid ten zeerste bevorderen. Behalve de in dezelfde bijlage genoemde internist/onderzoeker W. Kolff, die op z'n 92e nog 5 uur per dag werkt en weinig tijd zal hebben voor het ondergaan van zorg, vinden ook creatieve ouderen waarschijnlijk meer in hun leven, dan een Zwitserleven. De waarde van geestelijke activiteiten, naast fysiek gezond leven is van onschatbaar belang. Het getuigt van weinig inzicht om de gezondheid van ouderen puur op fysieke levenswijzen te beoordelen.