Muizelaar als regisseur naar Antwerpen

Titus Muizelaar vertrekt per augustus 2004 bij Toneelgroep Amsterdam om vaste regisseur te worden bij het Antwerpse Toneelhuis.

De acteur benadrukt dat zijn vertrek niets te maken heeft met de huidige onrust bij de groep. Hij wil weer gaan regisseren, wat directeur Ivo van Hove hem niet toestaat. Muizelaar zit in de dagelijkse leiding van het gezelschap en bemiddelt als coördinator communicatie tussen leiding en ensemble.

Het vertrek van Muizelaar komt op een ongelukkig moment voor het gezelschap, waar een conflict woedt tussen directeur en personeel. Vorige week maandag stuurden de gezamelijke acteurs Van Hove een protestbrief waarin ze zijn artistieke koers hekelden. Afgelopen maandag voegden de technici daar een protestbrief bij waarin zij zich beklaagden over de werkomstandigheden. Van Hove heeft verklaard de zaak te willen uitvechten na de première van zijn nieuwe toneelstuk Rouw siert Elektra op 13 november. Muizelaar bestrijdt dat dit rijkelijk laat is: ,,Dat is Van Hove's liefde voor het toneel. We zijn in eerste instantie een toneelvereniging, en pas in tweede instantie een praatgroep.''

Muizelaar was niet bij het opstellen van de protestbrief betrokken en heeft deze ook niet ondertekend. ,,Ik werd even hard met de brief geconfronteerd als de rest van de leiding.'' Muizelaar heeft zijn beslissing om weg te gaan een maand geleden genomen, dus voor de onrust die bij de groep is uitgebroken. Hij zegt met klem dat hij achter het artistieke beleid van Van Hove staat, om in interdisciplinaire voorstellingen de grenzen tussen theater en andere kunsten op te zoeken. ,,Maar als een voorstelling mislukt, keert zich dat onmiddellijk tegen het beleid. Onterecht maar logisch.''

Muizelaar (53) werkt vanaf 1992 bij Toneelgroep Amsterdam (TA). Daarvoor werkte hij vooral voor Maatschappij Discordia, het gezelschap dat hij samen met Jan Joris Lamers oprichtte. Tot 2001 was hij regisseur en zat hij naast Gerardjan Rijnders in de artistieke leiding van TA. Toen directeur Ivo van Hove vervolgens aantrad, mocht Muizelaar niet meer regisseren en werd hij uit de artistieke leiding gezet. Muizelaar is echter altijd loyaal geweest aan Van Hove: ,,Toen Rijnders wegging, was ik opgebrand. Onder de vernieuwingen van Van Hove heb ik de batterij weer flink opgeladen, en nu is het weer tijd om verder te gaan.''