League of XO Gentlemen

Rudeboy houdt van de overdrijving. Niet alleen heeft zijn nieuwe band een nogal protserige naam (League of Xtra Ordinary Gentlemen) en noemt de rapper zich tegenwoordig `The Silver Surfering Rudeboy Norrin Radd a.k.a. The Antagonist', hij heeft ook een cd geconcipieerd die over je heen valt met een overdaad aan stijl, geluid en ideeën. Weelde, kortom.

Het duurde een jaar of drie voordat deze cd, Smiling At The Claptrap Circuses, het licht zag. Want net als vroeger met Urban Dance Squad, is Rudeboy er weer in geslaagd een turbulent stel muzikanten om zich heen te verzamelen dat, behalve goed musiceren, ook goed kan steggelen. Maar de combinatie van deze vijf individuen leidde wel tot twaalf liedjes die bijna stuk voor stuk overweldigen door hun rake, eigen stijl. Deze League past niet in een format. Anders dan Urban Dance Squad, dat bleef teren op het idee rock en hiphop met elkaar te combineren, nam de League bij ieder nummer de vrijheid iets nieuws te bedenken. Constanten zijn de stijl van Rudeboy die nog altijd rapt als een voetzoeker (nu ook in croonende falset-stijl) en de zware beats van drummer Marzj. Soms dwaalt er een ruige gitaar door het beeld, maar meestal domineren de buitenaardse geluiden van de synthesizer en de scratches. In de elektronica zijn fragmenten techno en psychedelica te horen, maar alles raast zo snel langs dat het weg is voor je het kunt benoemen. De melodieën zijn fraai, de ballade Utopian is prachtig. LOXOG conformeert niet en imponeert wel.

League Of XO Gentlemen. Smiling At The Claptrap Circuses (ID0028-2)