Kerkdief op heterdaad betrapt

De politie heeft gisterochtend in alle vroegte een dief op heterdaad betrapt in de hervormde kerk van het West-Brabantse Woudrichem. Omwonenden van de kerk hoorden om kwart over drie glasgerinkel en waarschuwden de politie, die korte tij dlater met vier agenten en een speurhond ter plekke was. Bij de zoektocht in de kerk trof de politie een 35-jarige man aan uit Spijkenisse, die zich op het dak van de kansel had verstopt. Daar lag ook zijn inbrekersgereedschap. Hij had kasten en deuren opengebroken en kleingeld weggehaald.

De man, zonder vaste woon- of verblijfplaats, wordt ervan verdacht vaker uit kerken te hebben gestolen. Hij is overgedragen aan de politie in Goes, die het onderzoek coördineert naar zeker twintig inbraken de laatste maand in protestantse kerken in Zeeland, West-Brabant en de Zuid-Hollandse eilanden. De daders roofden collectebussen en offerblokken leeg en hadden vooral belangstelling voor statenbijbels.

Zo werd onlangs uit de hervormde kerk van dominee G. Piksen in Standdaarbuiten (West-Brabant) een van 1685 daterende statenbijbel ontvreemd, die volgens kenners mogelijk drie- tot zevenduizend euro waard is. Om mogelijke dieven te waarschuwen legde Piksen in zijn kerk in Fijnaart een bijbel op de kansel, geopend bij de Tien Geboden. ,,Gij zult niet stelen'', staat daar te lezen.

Bij recente inbraken in protestantse kerken in Fijnaart, Willemstad en Steenbergen bleek dat dieven dure bijbels van hun plaats hadden gehaald en doorgebladerd. Volgens de Amsterdamse antiquair Ton Bolland, gespecialiseerd in boeken over geschiedenis, filosofie en theologie, hebben dieven niet zozeer belangsteling voor de bijbels, als wel voor de typografische kaarten die zich er in bevinden. ,,Die kaarten, bijvoorbeeld van het oude Jerusalem, lijsten ze in en verkopen ze aan handelaren. Ze zijn vaak duizend tot 1.500 euro waard.''