Een voorbereiding zonder conflicten

Morgen begint in Heerenveen het schaatsseizoen met de NK afstanden. Olympisch kampioene Marianne Timmer verschijnt drie kilo lichter aan de start.

Na een bijna geruisloze voorbereiding – zonder de vertrouwde conflicten of affaires – begint morgen het schaatsseizoen. Klimatologisch gezien mooi op tijd, na de eerste sneeuwbuien en een aanschakeling van nachten met vorst. Na zeveneneenhalve maand zijn de schaatsers er klaar voor. Ook Rintje Ritsma, die na een enkelblessure de start van het seizoen dreigde te moeten missen.

Net als vorig jaar wordt het seizoen geopend met de Nederlandse kampioenschappen afstanden. Op dat toernooi in Heerenveen zijn startbewijzen te verdienen voor de wereldbekerwedstrijdenreeks die volgende week in het Noorse Hamar begint. De meeste toppers zijn op basis van hun prestaties eind vorig jaar bij de WK afstanden al zeker van een ticket voor Hamar.

Een uitzondering is Gianni Romme. De allrounder uit de ploeg van coach Jac Orie slaagde er vorig seizoen bij de finale van de wereldbekerwedstrijden in Heerenveen niet in om zich te plaatsen voor de WK afstanden in Berlijn. Met zijn vierde plaats op de 5.000 meter eindigde het seizoen van de Brabantse stayer in het Thialf-stadion in een anticlimax. Daaraan voorafgaand kon het niet op: hij werd Nederlands kampioen allround en veroverde de Europese- en de wereldtitel in die discipline.

Bij de WK afstanden in Berlijn maakte Ritsma's ploeggenoot Jochem Uytdehaage juist een teleurstellend post-olympisch seizoen goed. De koning van de Winterspelen in Salt Lake City was bijna een half jaar zichzelf niet, tot Berlijn. Daar won hij de wereldtitel op de 5.000 meter, een fractie van een seconde voor Bob de Jong. Carl Verheijen werd derde. Zoals bij zoveel internationale toernooien stonden er op die afstand alleen maar Nederlanders op het podium. Bijna pijnlijk was de Nederlandse suprematie bij de WK voor mannen in Gotenburg, in februari. Daar werden op een halfopen baan de eerste vier plaatsen bezet door Nederlandse schaatsers. Achter wereldkampioen Romme, Ritsma, Ids Postma en Mark Tuitert was de Rus Yevgeni Lalenkov op de vijfde plaats de eerste buitenlander. Het ziet er niet naar uit dat het dit seizoen anders zal zijn.

De WK allround worden in Hamar gehouden (6-8 februari). De Nederlandse vrouwen hebben daar wat goed te maken, want in Zweden ging het dit jaar dramatisch slecht. Beste Nederlandse was Renate Groenewold, op de negende plaats. De Canadese Cindy Klassen stal de show. Ze won haar eerste wereldtitel allround. Klassen mist ten minste de eerste wereldbekerwedstrijd in Hamar. Bij een val in Calgary kreeg ze deze week het ijzer van een andere schaatser in haar rechterarm en daarbij liep ze een vleeswond op.

Eén Nederlandse schaatsster vond onderdak in het buitenland (Barbara de Loor verhuisde van DSB naar Team Inzell van wereld- en olympisch kampioene Anni Friesinger), twee schaatsers beëindigden hun carrière, de milers Jakko Jan Leeuwangh en Martin Hersman. Leeuwangh belandde in het trainersvak. Hij volgde zijn voormalige coach Peter Mueller (nu bondscoach in Noorwegen) op bij de regionale ploeg van VPZ. Hersman blijft het schaatsen volgen als co-commentator bij de NOS televisie.

In de ploeg van Jac Orie kende Erben Wennemars een ongelukkige voorbereiding. In de zomer brak hij in Calgary zijn linkerpols, nadat hij bij een fietstraining over een hond was gevallen. Dinsdag, enkele uren voor de presentatie van de ploeg in Heerenveen, ging hij op het ijs van Thialf hard onderuit. Toen hij op wilde staan, werd hij vol in de rug geraakt door zijn ploeggenoot Simon Kuipers. Wennemars had last van rug en ribben, de 21-jarige nieuwkomer in de ploeg hield er enkele hechtingen aan zijn hand aan over. Wennemars werd in Nederland gekozen tot de beste schaatser van de jaargang 2002-2003, dankzij een constant seizoen met een reeks eerste plaatsen. In Berlijn werd hij wereldkampioen op de 1.000 en 1.500 meter. Dit seizoen hoopt hij zijn hoogtepunt te beleven bij de WK sprint in Nagano (17-18 januari) en mikt hij weer op titels bij de WK afstanden in Seoul (12-14 maart).

Dat geldt ook voor zijn ploeggenote Marianne Timmer, die in de zomer haar relatie met echtgenoot Peter Mueller verbrak. Als vrienden zijn ze uit elkaar gegaan, zei de sprintster dinsdag. De 29-jarige Timmer trainde hard en staat volgens haar ploeggenoten op scherp. Morgenavond verschijnt ze in Heerenveen drie kilo lichter dan vorig seizoen aan de start op de 500 meter, bij de NK de eerste afstand voor de vrouwen en de mannen.